ANNONS

Sören Gabrielsson framför sitt nya hem där familjen nu håller på att skapa sig ett nytt liv.
Foto: Rebecca Linder

Bygger långsamt upp sitt liv igen

AVESTA. I augusti 2017 brann familjen Gabrielssons hus i Skogsbo ned till marken. 29 december flyttade de in i ett nytt hus i Rutbo och här håller de nu på och bygger upp livet igen.

Det var den 22 augusti förra året som det började brinna i Sören Gabrielssons garage. Elden spred sig snabbt och tre byggnader på tomten totalförstördes – ett bostadshus i trä, ett tegelhus och ett garage i trä.
– I efterhand har man kommit fram till att det var inredning i bilen i garaget som fattat eld.

Jag hade tidigare svetsat utsidan på bilen. Det måste väl ha varit någon svetsloppa som startade det hela trots att jag kontrollerat nog att allting var släckt. Det är förrädiskt med svetsloppor, säger Sören Gabrielsson.

Han sitter nu i köket i sitt nya hem. En tegelvilla i Rutbo. Här bor han tillsammans med sin sambo och två barn. Han vill ännu en gång påpeka att alla misstankar mot honom nu är borta när det gäller branden.

Polisen rubricerade först ärendet som allmänfarlig vårdslöshet och inledde en utredning, men den lades sedan ner.
– Ändå får jag höra från folk att de tror att det var jag som orsakade branden med flit. Det känns inte alls roligt, säger han.

Som tur var så skadades ingen person allvarligt i branden. Det som förstördes var byggnaderna och allting som fanns där inne.
– Allt blev sopor ovanför källaren och alla minnessaker försvann. Jag har nu fått lite från föräldrahemmet som jag kan ha som minne och jag försöker även få tag i lite foton och liknande . Allt annat som verktyg och kläder och liknande går ju att köpa nytt, säger Sören.

Efter branden fick de bo på vandrarhemmet i Avesta. Totalt skulle det bli fyra månader och en vecka här innan de fick tillträde till ett nytt hem. Först var tanken att bygga upp huset på den gamla tomten. Detta tar minst ett och ett halvt år och försäkringsbolaget skulle göra ett åldersavdrag på över en miljon kronor. Detta fick de att välja en annan lösning – att köpa ett befintligt hus istället.

– Men det var ju inte heller så lätt. Det finns inte många hus på marknaden och priserna sticker ofta iväg. Därför började jag fråga runt lite om de visste någon eller några som stod i försäljningstankar, berättar Sören.

Detta lönade sig och de kom överens med husägarna om ett pris innan huset kom ut på marknaden. Så fort de fått grönt ljus från försäkringsbolaget kunde affären genomföras. De fick även möjlighet att köpa alla stora möbler som de förra husägarna inte längre skulle behöva. 29 december flyttade familjen in.

– Det känns trivsamt. Nackdelen är väl att vi fått lite längre till affär och busshållplats. Men en fördel är att området är väldigt lugnt. Nu finns det möjlighet att skaffa katt. Det finns till och med en kattlucka här i huset, säger Sören glatt samtidigt som han visar runt i huset.

Han erkänner att han alltid har varit en samlare och att han under åren hade samlat på sig väldigt mycket saker i det gamla huset och garaget. Bland annat hade han 12 000 LP-skivor som han bytte och sålde. Efter branden har han fått 200 LP-skivor skänkt till sig av en privatperson. De står nu i ett hörn i det som ska bli det nya musikrummet.
– Musikintresset finns ju kvar men det kommer inte att bli någon samling i den skala som jag hade tidigare.

För även om allt verkar bra nu så har branden satt sina spår.
– Till exempel så har jag inte vågat elda i kaminen ännu. Tanken är att vi ska göra det. Jag ska ordna så att vi har en brandsläckare som står här bredvid först, säger Sören.

Publicerad i Annonsbladet v 10 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS