Bygglärlingarna Linus Norström och Joakim Isaksen samt byggeleven Sofia Johansson gav sin bild av byggutbildningen, övergången till arbetslivet och en modern byggarbetsplats.
Foto: Veronica Rigtorp

Byggelever har stor chans till jobb

BORLÄNGE. Rekordmånga byggelever fortsätter jobba i byggbranschen efter avslutad utbildning.

STAR, byggbranschens utbildnings- och utvecklingsföretag presenterade undersökningen som visade på att rekord många elever som avslutat sin treåriga gymnasiala bygg- och anläggningsutbildning i Dalarna 2018 fått jobb i branschen.
De intervjuade är också mycket nöjda med mottagande ute på arbetsplatserna. Statistik från Region Dalarna styrker att byggbranschen också ligger i framkant när det gäller att anställa ungdomar.
– Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för Sverige, och lika viktig för oss i byggbranschen, säger STAR:s vd Dan Gustafsson.

Totalt har 128 telefonintervjuer genomförts med elever som gått ut gymnasieskolans bygg – och anläggningsutbildning i Dalarna våren 2018, vilket gett en 71,5 procentigt svarsfrekvens.
70 procent av de svarande eleverna sa att jobbet inom bygg och anläggning motsvara deras förväntningar och 24 procent tycker att jobbet överträffar deras förväntningar.
– Det är bra för kompetensförsörjningen med bra utbildningen och bra samarbete med branschen som också är duktiga på att ta om hand om eleverna, säger Dan Gustafsson.
– Det är fantasiskt kul att 74 procent jobbar i byggbranschen efter examen.
15 procent av eleverna väljer att jobba utanför länet.

Byggindustrin i Dalarna består av cirka 11 000 förvärvsarbetare. Varje år pensioneras cirka 200-300 personer i länet inom branschen.
19-åriga Linus Norström och Joakim Isaksen har gått Lugnet gymnasiets treåriga byggutbildning. Nu gör de sina två betalda lärlingsår hos Byggpartner. Sofia Johansson går sista året på Lugnets byggnadsutbildning och är ute på praktik på Byggpartner.

Alla tre tycker sammanhållningen är fantastisk på företaget. De tre 19-åringarna valde inte utbildningen på grund av en bra framtida lön.
– Men delvis fanns det med i bilden, säger Linus Norström.
Att det är variation i jobbet och att man jobbar praktiskt genom att bygga och ser resultat var viktigare orsaker till yrkesvalet.
– Jag visste att det fanns jobb i branschen, men inte att det fanns så här mycket jobb, säger Linus Norström.
– Visar dom framfötterna och visar att dom vill, så finns det jobb. Även möjligheter att karriärklättra inom ett så här stort företaget, inflikar Byggpartners platschef Daniel Knapp.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 08 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS