Märit Sennerlöv och Linnéa Landerstedt, ordförande i hembygdsföreningen i Karbenning, engagerar sig i bygden och dess historia.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Bygdehistoria och kvinnominnen när förening jubilerar

Det rustas för jubileum i Karbenning. Nästa år fyller hembygdsföreningen 100 år och i centrum står en minnesvärd byggnad som rymmer både kafé och historia.

– Sockenborna döpte om huset till Café Amanda efter den sista kvinnan som bodde här, Amanda Holsteinsson, säger Märit Sennerlöv som grävt fram och samlar historien i en jubileumsskrift inför 100-årsfirandet.

Märit Sennerlöv möter upp med fikakorg utanför byggnaden tillsammans med föreningens ordförande Linnéa Landerstedt. Hembygdsföreningen i Karbenning har engagerat flera nya medlemmar sedan Linnéa Landerstedt tog över ordförandeposten 2014.
– Då var vi 42 medlemmar och idag är vi runt 100 medlemmar. Det har också visat sig att min makes farfar var hembygdsföreningens första ordförande, det hade vi inte en aning om, säger Linnéa Landerstedt.

Hon berättar vidare att de har ett bra samarbete med kyrka och församling och det finns en stark bygdekänsla i Karbenning.
– Det är sådan gemenskap och vi har många utsockens besökare till kafé och museum.
Normalt startar hembygdsföreningen med en bygdedag i maj och veckan efter midsommar kör man igång kaféet.
I år har föreningen varit tvungna att hålla Café Amanda stängt men normalt är det ett uppskattat och välbesökt fikaställe. Medlemmar bakar och kyrkan står för sommarpersonal.
– Café Amanda har blivit smått berömt för sitt goda kaffebröd, säger Märit Sennerlöv och ler.

Huset, en tidigare klockargård, är byggt 1798 i Karbenning by och flyttades till nuvarande plats vid kyrkan 1837.
– Då byggdes det också på en våning, berättar Märit Sennerlöv.
Hembygdsföreningen fick gården av kyrkan under 1940-talet och huset döptes om till minne av Amanda Holsteinsson som dog 1946.
Huset är varsamt renoverat och efter tidsenliga metoder. Det rymmer även ett museum med allmoge- och bruksföremål från 1600-talet och fram till 1900-talet. På övervåningen samlas minnen från Amanda Holsteinssons liv. Föreningen har renoverat och bevarat miljön från förr och förutom föremål finns textilier, fotografier med mera.

Vem var Amanda Holsteinsson egentligen?
– Hon föddes i Klackberg 1862 och tillhörde en förmögen familj. Vid 35-års ålder blev hon bortgift, säger Märit Sennerlöv.
Makarna köpte ett gästgiveri i Örbäck men det gick så småningom i konkurs då maken var mer intresserad av sprit än av affärer.
Amanda ville skiljas och det väckte många reaktioner i bygden. Hon skrev till domkapitlet i Västerås år 1902 men det skulle dröja flera år innan skilsmässan var ett faktum. Från 1908 levde hon i Klockargården i ett litet rum på övre våningen fram till sin död 1946.

Amanda beskrivs som en stark och lite udda kvinna efter dåtidens mått mätt. Hon hade en vacker sångröst och från bostaden hördes hon sjunga arior.
Hennes liv lade så småningom grund till en pjäs som spelades upp för snart 30 år sedan.
– Vi vill försöka visa en del andra sidor av Amanda Holsteinsson och jag har samlat mycket historia och även bilder, säger Märit Sennerlöv.
– Ja, Märit är duktig på att få fram historia och hon har även lagt grund till en historisk rosenträdgård här utanför, säger Linnéa Landerstedt.

Nu planerar föreningen för olika aktiviteter under jubileumsåret men avvaktar och ser hur smittoläget utvecklas.
– Jubileumsskriften kommer att finnas till försäljning och Amandas liv pågår fortfarande, säger Märit Sennerlöv.

Fakta hembygdsförening
Karbennings hembygdsförening bildades i augusti 1921 men ombildades 2003. Syftet med föreningen är bland annat att väcka och stärka kärleken till hembygden samt att samla, bevara och sprida kännedom om forna tiders kultur och natur.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS