ANNONS

Mirjam Ekebom driver butiken Glädjehuset i Norberg och framöver tänker hon satsa mer på lokalt hantverk.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Butiker håller liv i den lokala handeln

I Norberg håller flera mindre företag liv i handeln. Här jobbar även den lokala Centrumföreningen och en facebookgrupp för att ortsborna ska handla lokalt.

Men hur köptrogna är invånarna egentligen? Bra enligt butiksinnehavarna, men visst finns det konkurrens och utmaningar.
– Jag tycker vi har bra respons och vi har en trogen kundkrets men även spontana kundbesök, säger Mirjam Ekebom som driver Glädjehuset.
Hon har haft butiken i 15 år och det startade som ett konstgalleri. Idag finns ett stort utbud av smycken liksom hantverk där även eget hantverk ingår. Mirjam Ekebom jobbar med glaskonst, paverpol och målar även med strykjärn och vax.
– Förutom många udda smycken som jag importerar själv kommer jag att inrikta mig mer på lokalt hantverk, säger hon och fortsätter:
– Jag är också ombud för kemtvätt och gör även bouppteckningar och testamenten. Det gäller att ha flera ben att stå på.
Mirjam Ekebom tycker det är bra sammanhållning mellan handlarna. och företagarna handlar lokalt.
– Under sommaren har vi haft många turister och det är jättebra. Jag är trots allt hoppfull inför framtiden, men det gäller att tänka efter före och handla lokalt.

Åsa Backström driver Strands blommor och hon märker av konkurrensen från bland annat livsmedelsbutiker.
– Vi måste ju leva på det här, och det finns många konkurrenter. Men här får kunden personlig service och vi har blommogram, begravningsbuketter med mera. Vi har också budkörningar till den som vill.
Åsa Backström säger vidare att det gäller att tänka långsiktigt och om inte de kan fortsätta tvingas kunderna åka till annan ort, vilket även kan påverka övrig handel.
– Men vi har en trogen och bra kundkrets som vi är tacksamma för, säger hon.

En annan central butik i Norberg är Pias skattkammare med leksaker för alla åldrar, garner, hobbyartiklar med mera.
– Det har varit en bra sommar och jag tycker att Norbergsborna ändå är duktiga på att handla lokalt, säger Pia Emet som startade butiken år 2011.
– Jag har ett förflutet inom barnomsorgen så att driva en butik var helt nytt för mig, men det har rullat på. Jag driver också nätbutiken Muntra myran där jag säljer smått och gott, säger hon.
Pia tycker att det speciella med Norberg är att de butiker som finns är unika.
– Vi har också en fantastisk näringslivsutvecklare i Tobias Back. Han är så positiv, lyssnar alltid och tar sig tid med oss företagare, säger Pia Emet.

Maria Persson som jobbar i Klockargårdens butik instämmer och intygar att Tobias Back är ett otroligt stöd.
– Men han skulle nog behöva mer stöd själv av kommunen, säger Maria Persson och fortsätter:
– Jag tycker den lokala handeln fungerar bra, och lokalbefolkningen kommer hit och handlar. Vi har också haft hemleveranser.
Klockargårdens har haft butik i Norberg i många år och familjeföretaget är återförsäljare till butiker i både Sverige och i andra länder.
– Där har vi dock haft tapp, men vi har många långväga kunder som besöker oss, säger Maria Persson som oftast är den som ansvarar i butiken.
Summerat kan nog konstateras att Norbergsborna är trogna sina butiker.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS