ANNONS

utdelningen till de barn som nominerats.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Butik skänker paket och julglädje till barn

AVESTA På julafton är det många barn som ivrigt väntar på sina julklappar, men en del kanske väntar förgäves. Det är något som Ica-handlaren på Ica Kvantum i Avesta, Thomas Eriksson, vill ändra på.

Han skänker julklappar till ett värde av 10 000 kronor och julklapparna har köpts in av den lokala leksaksbutiken.
– För oss är julen barnens högtid och det här vänder sig i första hand till familjer där ekonomin inte riktigt räcker till, säger han.

Thomas Eriksson tar en paus från sitt arbete i Ica-butiken där julhandeln pågår i både butik och online. På frågan hur han fick idén om att skänka julklappar blir svaret:
– Det var ett spontant initiativ och tanken väcktes när jag läste en artikel om en ekonomiskt utsatt kvinna med barn. Hon hade sökt bidrag men fick nej överallt, säger Thomas Eriksson och fortsätter:
– Det berörde mig djupt, och barn har inget alternativ om föräldrarna har det jobbigt. Då bestämde jag mig för den här satsningen i samråd med mina kloka kollegor, säger Thomas som han också vill lyfta fram som den bästa personalen.

Thomas Eriksson tog beslutet att köpa in julklappar för 10 000 kronor från den lokala leksaksbutiken. Han uppmanade också kunderna att vara med och skänka en julklapp, ny eller begagnad, bara det var helt, rent och inslaget. Responsen blev bättre än väntat och totalt kom det in över 300 paket.
– Vi har fått in så många paket att alla barn som har blivit nominerade kommer att få minst ett paket var, men det kan också bli fler, säger Thomas Eriksson och tillägger:
– Barnen har nominerats av bland annat vänner och anhöriga till familjer där en julklapp gör gott. Mottagaren får vara anonym, och ingen kommer att pekas ut.
Han påpekar att om inte han eller personalen kan dela ut alla julklappar så kommer de att vända sig till föreningar eller organisationer i Avesta.
–Det kan exempelvis vara Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, kvinnojouren och Hjälp nära dig i Avesta. Men vi lovar att paketen kommer i tid till julafton.

Thomas Eriksson jobbar för att hålla liv i den lokala handeln och han sitter också med i styrelsen för Avesta Centrumförening. Själv bor han i Borlänge med sin familj och det var också i Borlänge han började jobba på Ica.
– Där började jag 2004. Fyra år senare flyttade jag till Stockholm och fortsatte med butiksarbetet. 2012 flyttade jag hem och tog över Ica Nära Sellnäs utanför Borlänge.

Nu har han ansvarat för butiken i Avesta sedan 2016 och det är ett arbete han trivs med. Thomas Eriksson ser också till att hjälpa där han kan, bland annat i samarbete med Lions.
– Tillsammans har vi sålt matkassar som sedan skänkts till behövande i Bauska i Lettland. Men det här året har ju varit lite annorlunda så istället för matkassar blev det matcheckar som mottagaren själv får lösa in mot mat i Bauska.
Han berättar att de också jobbar med välgörenhet i samarbete med Pingstkyrkan där de varje vecka delar ut mat till behövande i Avesta.

Nu hoppas Thomas Eriksson med personal att de kan ge fler barn en minnesvärd jul. Till och med i söndags, 13 december, har det funnits möjlighet att lämna sitt paket innanför entrén och i torsdags lämnades paketen ut.
– Det här betyder mycket för mig, och jag hoppas och tror att det kommer att skänka lite julglädje till mottagaren, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS