ANNONS

Bullar upp med semlor för alla smaker i olika former

Semlor på höjden och bredden, stora och små, i alla de smaker, semlor i alla dess former och varianter. Men klassikern mandelmassa-semlan är nog ändå vinnaren av dem alla.

På Bergslagskonditoriet, BK, bärs ännu ett fat med semlor fram av Sara Lanzieri, till den redan fullmatade disken av godsaker. Vid ett bord sitter konditorn Allan Osman och kopplar av med en kopp kaffe efter ännu ett tidigt morgonpass med massor av olika konditorierbjudanden inklusive semlor som färdigställts.
– En lugn dag blir det nog mellan 100-120 stycken semlor, men tisdag och fredag går det nog 180, berättar Allan.
Semlor bakas hos konditoriet från december och fram till påsk. Innan coronapandemin sålde konditoriet cirka 2 500-3 000 semlor under semmeldagen/fettisdagen. Hur det blir i år får tiden utvisa.
– Då är det också fler företag som beställer, nu jobbar många hemma och då säljs det inte lika mycket till företagen, förklarar Jenny Karlsson.

Konditoriet är känt för sina BK-bullar, men har även en BK-semla.
Några av de övriga sorterna av semlor är:
Prinsess-semla med hallon, vaniljkräm och grädde i rosa / grön.
Wienersemla med vaniljkräm eller mandelmassa.
Nutellasemla med Nutella vispad med grädde.
Jordgubbssemlan med vaniljkräm och vispad jordgubbsgrädde.
Traditionell semla med mandelmassa och grädde.
Kaffesemla som är den traditionella semlan med mandelmassa och grädde, men en aning mindre i storleken.
Allan berättar att konditoriet på fettisdagen har:
Kanelsemla med kanel och grädde.
Pistagesemla fylld med pistage och grädde.
Blåbärssemla med blåbär och grädde.
Andra smaker går att beställa om så önskas.
– På beställning går det också att få glutenfria, sockerfria, laktosfria, med mera, tillägger Allan.

Men hur hinner du med allt det här?
– Ja, det är en bra fråga. Jag brukar ha en plan från början, förtydligar Allan Osman.
Och det är nog en rejält bra plan, för han hinner göra enormt mycket gott för kunderna att välja på.
Varje år brukar en ny variant av semlor få se dagens ljus. Även tävlingar pågår, som Arlas tävling om “Stans bästa semla”.

Liten historia berättelse om bakgrunden kan vara på sin plats.
Semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien, Finland och Estland, och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.
Särskilt under 2000-talet har det blivit vanligt att butiker och konditorier saluför olika varianter av semlor för allergiker, konsumenter med särskild kosthållning eller konsumenter som bara önskar variation, till exempel med laktosfri grädde, med vaniljkräm i stället för mandelmassa, med glutenfritt bröd eller där grädden och mandelmassan blandats.

Källa: wikipedia.org.

Semlor i alla dess smaker hittar den semelglade på Bergslagskonditoriet. Här traditionell mandelmassa semla och till höger prinsess semlor. Foto: Veronica Rigtorp

Lite mer fakta
Ursprungligen bakades semlan som vanligt bröd utan kryddor. Så småningom började man söta brödet med honung och grävde ur inkråmet, som man blandade med grädde eller kokade ihop med grädde och smör. Mandel började användas i semlor under 1700-talet.
Fettisdagen betyder fet tisdag och handlade ursprungligen om att äta fet mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk.
1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Då var det förbjudet att baka och sälja semlor innan fettisdagen.
Det blev sedan en svenska tradition att äta semlor varje tisdag under fastans sju veckor.
Ända sedan 1500-talet, då semlan gjorde sin entré i Norden, har man experimenterat med semlans form och smak.
Lite kuriosa är att man i Finland äter semlan med hallonsylt i stället för mandelmassa och i Norge och Danmark fyller man den i stället med sylt, vaniljkräm eller choklad. I Göteborg har man ibland hackad mandel och pärlsocker på locket i stället för florsocker.
Källa: Arla.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS