ANNONS

Skålar gör Peter Sundlöf och Per Vikström för att de till sommaren ska kunna leverera de första flaskorna med öl från Stjärnsund.
Foto: Mikael Eriksson

Brygden ger en smak av bygden

STJÄRNSUND. Den gamla transformatorstationen i Stjärnsund har väckts till nytt liv. Där inne ska öl med en koppling till bygdens historia bryggas.

Nu trappar Per Vikström och Peter Sundlöf upp sitt ölbryggande. De går från att ha testat att brygga öl hemma till fullskalig ölbryggning.
– Vi går från 20 liter till 1,5 kubik, säger Per Vikström.
De gamla ungdomskamraterna som båda är uppväxta i Långshyttan, spelat hockey ihop och drivit företag tillsammans kände att de ville göra något mer i hop och då helst med fokus på drycker.

– Ett tag var vi inne på whiskey, säger Peter Sundlöf.
Men den tanken släppte de och lät sig istället inspireras av Björn Falkeström och hans framgångsresa med Oppigårds öl. För att skaffa sig en grund och en kunskap kikade de på fler ölbryggerier.
– Vi har besökt många olika bryggerier, säger Peter.

Per och Peter bestämde sig för att starta ett mikrobryggeri för öl och jakten på lämplig lokal kunde inledas. Då båda bor i närheten av Stjärnsund så kände det att det var där de ville hitta en passande lokal. Kontakt togs med Polhemssällskapet och av dem så fick de tips om en gammal transformatorstation från 1916 men som stått lämnad åt sitt öde sedan 70-talet. Även om byggnaden hade ett stort renoveringsbehov fanns många fördelar med den.
– Den passade perfekt kände vi, säger Peter.

Takhöjden var ett stort plus, det gjorde att de kunde få plats med jästankar av den modell de ville ha. Per och Peter har renoverat byggnaden från topp till tå. Exteriört är byggnaden K-märkt och får således inte förändras. Men interiört har de kunnat anpassa den till sina behov. Vatten och avlopp har fått dras in nytt eftersom det inte fanns i byggnaden. Och ny el har också dragits in. De har valt att bevara byggnadens själ så långt det gått, därför har mycket material återanvänts och få bli en del av det nya ölbryggeriet.

Tre jästankar á 2000 liter styck och två bryggverk har kommit på plats.
– Det finns plats för totalt tio jästankar, säger Per.
– Vi har en maxkapacitet på 400 000 liter öl per år, säger Peter.
De har dock valt att börja i en lite mindre skala men om allt går som det är tänkt finns en möjlighet att kunna expandera och på sikt kanske även kunna anställa personal.
– Det första året blir det jag och Peter, säger Per.

En bar ska komma på plats och redan finns sittplatserna klara. Målet är att Systembolaget och restauranger ska ta in deras öl i sitt sortiment men de kommer även ha öppet för provsmakning. Per och Peter pratar om att kunna samverka med andra som finns i Stjärnsund för att tillsammans dra nya besökare till bygden.
De ölsorter som de kommer att brygga är allt från ljust till mörkt; ale, ipa och lager. Och på sikt kommer de att ta fram folköl och även ett alkoholfritt öl.
– Vi gör öl som vi tycker är riktigt god, säger Peter.
– All vår öl är ekologiskt certifierad, tillägger Per.

Stjärnsund är en bygd med en rik historia, och ölen från Brygghuset i Stjärnsund kommer att ha en koppling till historien. Personer som varit verksamma i bygden har fått ge namn till de olika ölsorterna. Polhem har fått bidra med sitt namn till IPA-ölet, hans dotter Emerentia till en ale med amerikansk smak och Cronstedt till en ljus lager.
Framåt sommaren är planen att de första flaskorna med öl från Stjärnsund ska finnas tillgängligt för att fukta törstande strupar.

Publicerad i Annonsbladet vecka 16 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS