Tre av de aktiva i Hedemora-Säters brukshundklubb; från vänster: Jenny Andersson med sonen Walter Berg och hunden Sparven, en treårig flatcoat retriever, Susanne Bolin med Kenza som är en åttaårig belgisk vallhund och Johanna Fredholm, med Ebbot som är en fyraårig rotweiler.
Foto: Pär Sönnert

Brukshundklubben vill växa vidare: “Viktigast att det är roligt för hunden”

HEDEMORA/SÄTER I Skoga utanför Hedemora har Hedemora-Säters Brukshundklubb sin klubblokal. Klubben vill gärna växa vidare och hoppas att nyblivna hundägare ska fastna för hundsport. “Alla är välkomna hit för att besöka oss och att bekanta sig med klubben och verksamheten”, säger sekreteraren Jenny Andersson.

Nyligen arrangerade Hedemora-Säters Brukshundklubb “Hundens vecka”, tillsammans med Studiefrämjandet. Under veckan hölls massor av aktiviteter vid klubblokalen i Skoga utanför Hedemora.
– Vi har mellan 120 och 130 medlemmar i klubben med det är inte så många som aktivt tävlar med sina hundar men det är ju inte det viktigaste. Det viktigaste är att aktivera sin hund och ha roligt med den. Klubbmästerskapet förra året lockade 19 deltagare.
– Verksamheten har legat i dvala under coronapandemin men nu börjar vi arrangera saker igen, säger Jenny Andersson, sekreterare i klubben.

Ekipagen kan tävla i de olika grenarna lydnad, bruks (sök, spår, rapport och skydd), rally, agility, nosework, freestyle, HTM (heelwork to music) och hoopers (som är en slags hinderbana med bågar som hundarna springer under).
– Och sen finns ju utställningarna också. Hos oss är det flest som sysslar med lydnad och rally just nu. Nosework innebär att hunden ska söka efter en speciell doft. Det finns något för alla att hålla på med, säger Jenny Andersson.
– Hundarna vill ju gärna använda sig av sin nos och sitt luktsinne, säger Susanne Bolin.
– Och man märker att det är ansträngande för dem att träna hjärnan. De kan vara lika trött efter tio minuters övningar med hjärnan som efter en timmes promenad, säger Johanna Fredholm.


Hedemora-Säter Brukshundklubb har mellan 120 och 130 medlemmar.

Tävlingarna i de olika grenarna skiljer sig åt både sett till tiden det tar och antalet deltagare.
– Det kan vara 50 ekipage med i en rallytävling men bara tio ekipage i en brukstävling. Då är det fler moment i brukset, som gör att tävlingen tar betydligt längre tid, säger Jenny Andersson.
– En brukstävling inleds oftast med att man är i skogen och har vissa moment och sedan blir det lydnad, på ett annat ställe. När vi har sådana tävlingar så brukar vi börja i skogen kring Intrånget, utanför Garpenberg, och sedan åker vi hit till klubblokalen för lydnaden, berättar Susanne Bolin.

Eftersom Dalarna är ett så stort distrikt så blir det en hel del långa resor till olika tävlingar.
– Men jag tycker att det är kul att åka långt, det blir ju som en slags semester, tycker Jenny Andersson.
– Jag var i Malung-Sälens kommun för ett distriktsmästerskap nyligen och vi vann guld i rallylydnad. 2019 vann vi även SM i rallylydnad, för rasklubben belgiska vallhundar, säger Susanne Bolin som tävlar med åttaåriga Kenza.

– Nu jagar vi SM-poäng över vintern för att försöka kvala in till sommarens SM. Jag tror att vi ligger rätt nära kvalgränsen, fortsätter hon.
– Det är lite av charmen med hundsporter över lag. Det behöver inte alltid vara viktigast att man vinner, det kan vara lika viktigt att plocka poäng för att få uppflyttning till nästa klass eller för att kvala in till andra tävlingar, säger Johanna Fredholm.


Susanne Bolin och åttaåriga Kenza, en belgisk vallhund, vann nyligen DM i Malung-Sälens kommun. 2019 vann de SM i rallylydnad, för rasklubben belgiska vallhundar.

I slutet av augusti 2022 arrangeras SM i bruks, IGP, mondioring och patrull på Siljansvallen i Leksand.
– När det är större tävlingar i distriktet så går klubbarna ihop och hjälps åt att arrangera och ställer upp med funktionärer, säger Johanna Fredholm.
Vid klubblokalen i Skoga har klubben stora utrymmen för träning och tävling inom de olika grenarna.
– Vi kör tisdagsträningar med instruktörer och under vintern har vi träffar på lördagarna, men då blir det mer att umgås och grilla korv. Det är ofta folk här, man kan ju åka hit själv med sin hund och träna om man vill, säger Johanna Fredholm.

Vad är det bästa med sporten?
– Avkopplingen. Det gäller att vara helt fokuserad och då slappnar i alla fall jag av, säger Susanne Bolin.
– Ja, det går inte att börja tänka på något annat när man tränar hunden, det gäller att vara ett med hunden, säger Jenny Andersson.
– Men det viktigaste är att det är roligt för hunden. Man märker direkt på hunden om den inte har kul. Då måste man backa och kanske prova någon annan gren i stället, som hunden uppskattar mer, säger Susanne Bolin.


Nyligen arrangerade Hedemora-Säters Brukshundklubb “Hundens vecka”, tillsammans med Studiefrämjandet. Under veckan hölls massor av aktiviteter vid klubblokalen i Skoga utanför Hedemora.

Under coronapandemin är det många som har skaffat hund, vilket brukshundklubben märker av.
– Det är många som vill gå kurser hos oss, Oftast börjar man med en valpkurs och så är det några som vill gå vidare med andra kurser, säger Johanna Fredholm.
– Vi är en rätt ny styrelse i klubben och utifrån vad medlemmarna önskar försöker vi anordna aktiviteter som passar. Alla är välkomna hit för att besöka oss och att bekanta sig med klubben och verksamheten, säger Jenny Andersson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 39, 2021.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS