ANNONS

Brukets dag tar paus – för få vill hjälpa till

LÅNGSHYTTAN z Efter drygt 30 år blir det i år inget firande av Brukets dag i Långshyttan. Ett firande som av tradition hålls första lördagen i juni. – Vi tar en paus, säger Bengt Wåhlin.

Det blir inget Brukets dag i Långshyttan i år. I alla fall inte på det vis det varit under de senaste åren med artistuppträdande, knallar, aktiviteter för barnen med mera.
– Vi tar en paus på ett år, säger Bengt Wåhlin, ordförande i Långhyttans Brukets dag förening.
Orsaken är att de frivilliga insatser som krävs för ett arrangemang av denna storlek är för få.
– Vi behöver vara många fler, säger han.

En anledning till att det är färre frivilliga är att föreningslivet inte är som det en gång var. Föreningarna såg förr en möjlighet att visa upp sig och sälja olika saker eller arrangera lotterier. Allt för att tjäna lite pengar till föreningen. I dag lyser de flesta föreningarna med sin frånvaro eller finns inte kvar

Brukets dag startades av Långshyttans Brukshistoriska förening 1984 och för 5 eller 6 år sedan tog föreningen över ansvaret.
Bengt Wåhlin säger att det ska vara en fest för hela Hedemora och där man vill ha med alla aktörer i Långshyttan. Men att man nu kommit till en punkt där orken inte finns för allt som ska göras. I takt med att verksamheten på brukshotellet, som han driver tillsammans med sin hustru Carina, har ökat så blir det svårt för dem att få tiden att räcka till. Och då handlar det om att prioritera och då måste företaget gå först.
Att man nu tar en paus innebär att det inte blir några aktiviteter i brukshotellets park.

Bengt säger dock att det pratas om att det ska hända något kring nostalgimacken men vad det blir vet han dock inte.
Fjolårets grepp att koncentrera arrangemanget runt noststalgimacken och i det gamla verksområdet inklusive badhusparken.

Förhoppningen är att pausandet i år ska fungera som en väckarklocka och få folk att inse att om det ska bli ett Brukets Dag 2020 behövs ytterligare krafter hjälpa till, eller som Bengt Wåhlin säger:
– Vi behöver ha fler händer.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 15 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS