Information om brottsligheten i Norbergs kommun publiceras kontinuerligt på kommunens hemsida. “Vi vill informera om det faktiska läget när det gäller brottsligheten”, säger Brå-samordnaren Martin Winqvist.
Foto: Nadja Vuorinen/Norbergs kommun och Pär Sönnert

Brottsstatistik redovisas på hemsidan: “Vill informera om det faktiska läget”

NORBERG z Information om brottsligheten i Norbergs kommun publiceras på kommunens hemsida. – Vi vill informera om det faktiska läget, säger Brå-samordnaren Martin Winqvist.

Polisen och Norbergs kommun gör gemensam sak och publicerar numera information om brott i kommunen, på kommunens hemsida.
– När något händer så är det vanligt att det spekuleras och gissas. Sedan luftas detta och får spridning och om det får stå oemotsagt så blir det sanning och verklighet för många. På det här sättet kan vi informera kommuninvånarna om det faktiska läget. Allt som publiceras under den här fliken kommer från polisen och kommunen och då vet vi att vi har gått ut med den information som vi kan gå ut med i nuläget, säger Martin Winqvist.

Bakgrunden till detta var ett inslag i TV4:s “Brottsjournalen” med Jenny Strömstedt och Leif GW Persson.
– De visade statistik med kommuner där det var mest anmälda brott i Sverige per 100 000 invånare och då hamnade Norberg på nionde plats. Det blev lite oroligt i kommunen efter det, men vi tyckte att det var lite missvisande och vill därför gå ut och förklara hur statistiken ligger till, säger Martin Winqvist.

Då Norbergs kommun har knappt 5 800 invånare och brotten redovisas per 100 000 invånare så måste antalet brott multipliceras med 17,24 för att nå upp till 100 000 invånare.
– Det innebär att fem anmälda misshandelsfall i Norberg ser ut som 86 misshandelsfall i statistiken per 100 000 invånare, efter att man har multiplicerat 5 med 17,24. Statistik behöver ibland förklaras ordentligt. Men vi ska absolut ta brottsligheten i kommunen på allvar, säger Martin Winqvist.

Kommunen får även signaler om att kommuninvånare är oroliga att röra sig ute på kvällstid.
– Vi har därför tittat på de anmälda brott som fanns mot personer med en obekant gärningsman och som begåtts utomhus, vilket var fem brott på ett år. De som drabbas av dessa brott är generellt sett yngre män men när SCB har gjort trygghetsundersökningar så har svarsfrekvensen varit högst hos våra pensionärer och då är det den gruppen som uttrycker störst oro över att röra sig ute på byn på kvällstid, säger Martin Winqvist.

Hans förhoppning är att redovisningen på hemsidan ska kunna ge en nyanserad bild av läget.
– Förhoppningsvis kan det få dem att känna sig lite tryggare, vilket är en stor vinst för oss. Samtidigt är det bra för oss att få veta att folk känner sig otrygga utomhus eftersom vi då kan se om vi kan göra något för att exempelvis förbättra belysningen på någon plats.

Kommer informationen om brottsligheten att uppdateras kontinuerligt?
– Det har vi inte spikat riktigt ännu. Det började med att vi ville gå ut och bemöta den här bilden som många hade av att det anmäls så många brott i Norbergs kommun, säger Martin Winqvist.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 9, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS