ANNONS

För fem år sedan startade Norbergs Brottarklubb om, med Mikael Johansson som en av förgrundsfigurerna. “Jag var med från första början, i slutet av 1970-talet”, berättar han. Bilden på Mikael togs i samband med att Norbergs Brottarklubb arrangerade årets veteran-SM i våras.
Foto: Kenneth Johansson

Brottarklubben vill få fler ungdomar att idrotta längre

NORBERG. Norbergs Brottarklubb vill bryta trenden med att allt fler barn och ungdomar slutar att idrotta i unga år.

Bland annat pratar ledarna med ungdomarna om vad de vill uppnå med sin träning.
– Vissa vill inte tävla, utan bara träna för att uppleva gemenskapen i föreningen, säger tränaren och ordföranden Mikael Johansson.
I början av 1980-talet lade Norbergs Brottarklubb ner sin verksamhet. För fem år sedan startade föreningen om, med Mikael Johansson som en av förgrundsfigurerna.
– Jag var med från första början, i slutet av 1970-talet. När vi startade om 2014 så fick vi chansen att börja göra allt rätt från början, säger han.
En av sakerna som man ville göra rätt är att försöka få barn och ungdomar att idrotta längre.
– Tidigare slutade ungdomarna att idrotta i föreningar när de kom upp i mopedåldern, alltså i 15-årsåldern. Nu har det sjunkit och snittet är att de slutar när de är omkring elva år. Då försökte vi titta på vad vi kunde göra för att få dem att hålla på längre, berättar Mikael Johansson.
Han påpekar även att föreningen har fått mycket hjälp av SISU Idrottsutbildarna i arbetet.
– Vi vill betona att man inte behöver tävla i allt och att man kan vara med och träna och vara en del av gemenskapen även om man inte vill vara med och tävla. Tävlandet kan komma när de är lite mer redo för det, säger Mikael Johansson.
Dessutom jobbar föreningen mycket med att låta tjejer träna med tjejer och killar med killar.
– Annars är det vanligt att man mixar, vilket beror mycket på ledarbrist. Vi slåss med näbbar och klor för att få barnen och ungdomarna att hålla på längre och det blir ju mycket roligare träningar om det är många barn och ungdomar som är med och tränar, säger Mikael Johansson.
I dagsläget har Norbergs Brottarklubb runt 70 aktiva barn och ungdomar.
– De är från fyra år och upp till tonåringar, både killar och tjejer. De äldsta tjejerna och killarna som var med när vi startade om i 15-årsåldern nu och de hänger med fortfarande så det har märkts lite resultat redan efter omstarten. Sedan har vi många ledare inom föreningen, vilket är viktigt.
Föreningen har haft planer på att nå ut till nya barn och ungdomar genom att gå via skolorna.
– Men det har vi inte hunnit med ännu. Vi har fått in så många barn ändå som vill börja brottas. Men framöver ska vi nog rikta in oss på skolorna och se om vi kan få vara med och hålla i gymnastiklektioner och på så sätt locka in fler barn till föreningen. Det är roligt att vi kan samla så många brottare på en sådan här liten ort, tycker Mikael Johansson.
När ungdomarna är mellan 13 och 15 år brukar ledarna ha ett slags utvecklingssamtal med dem.
– Då har vi en liten sittning med dem och pratar om vad de vill med sin idrott, hur mycket de vill satsa och hur mycket tid de vill lägga ner på brottningen. Vi pratar även om vad de vill bli bättre på, vad som är deras starka sidor samt vad som är roligt och tråkigt på träningarna, säger Mikael Johansson.
Han fortsätter:
– Vissa ungdomar vill inte tävla alls. De vill hellre bara träna för att uppleva gemenskapen i föreningen och då uppmuntrar vi det, såklart. Jag tror att föreningar kanske behöver tänka om lite ibland. Det kanske behövs en grupp för de som bara vill vara med och träna och umgås men inte tävla, säger Mikael Johansson.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v2

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS