ANNONS

Efter bronsstölden på Stora Kopparbergs kyrkogård har anhöriga besökt platsen för att pynta med blommor. Här pysslar Eva Tägtström om sin mammas askgrav. “Det är 115 gravplatser och 115 drabbade familjer”, konstaterar en dämpad kyrkogårdschef i Karin Elofsson.
Foto: Sonny Jonasson

Bronsstölden vid askgravarna: “Det är 115 drabbade familjer”

FALUN Det är en stöld av påfallande ful natur. 115 bronsplattor har tillgripits från askgravlundarna vid Stora Kopparbergs kyrka. Kyrkans personal lider med de anhöriga.

– Det är 115 gravplatser och 115 drabbade familjer, suckar en arg och bedrövad Karin Elofsson, kyrkogårdschef.

Stölden tros ha begåtts natten till torsdag för en dryg vecka sedan.
Personal vid Stora Kopparbergs kyrka gjorde den otäcka upptäckten vid ankomst till jobbet nästkommande dag.
I kyrkogårdens flertalet vackert smyckade askgravlundar vilar 150 människor i frid. Bronsplattorna med namn och årtal pryder askgravarnas fint formerade minnesplatser på kyrkogården.

Nu är 115 av dessa totalt 150 gravplatser berövade bronsplattan. De skyldiga till den stora stölden har sannolikt med verktyg lossat plattorna från sitt stenfäste, och nu syns bara limmet som agerat kontaktyta mellan materialen.
– De nyaste har de inte lyckats stjäla, där satt nog limmet för hårt, säger Karin Elofsson, kyrkogårdschef vid kyrkogårdsförvaltningen i Falun.

Hon berättar att man från förvaltningens sida nu är i dialog med försäkringsbolag för att ombesörja att nya bronsplattor kommer på plats utan kostnad för de anhöriga. Därtill att man i en akt av framsynthet också ombett Stena Metall hålla ett öga öppet i händelse av att bronset dyker upp i deras väg.

Under de dagar som passerat sedan dådet har många anhöriga och familjemedlemmar besökt kyrkogården för att med blommor och andra dekorationer pynta gravplatserna i fråga.
– Dagarna efter det inträffade fanns vår säsongspersonal på plats för att prata med anhöriga och svara på frågor, och samtalen har fortsatt under veckan, vilket ändå känns fint i en mycket tråkig situation.
– Det är de som drabbas värst, och det är dem vi tänker på. Det är 115 gravplatser och 115 drabbade familjer, konstaterar Karin Elofsson i dämpat tonfall.

Elofsson informerar att man tidigare varit med om koppartjuvar, men varit förskonade från tillbud av denna sort. Hon erinrar sig dock att Valbo, Stora Skedvi och Guldsmedshyttan vid andra tillfällen utsatts för liknande fräcka stölder.
– Man hade hoppats att alla hade den moralen, insikten och spärren att man inte stjäl från en kyrkogård, betonar Karin Elofsson.
Stölden har polisanmälts och polisen tar emot tips på telefon 114 14.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS