ANNONS

Sedan 1981 driver bröderna Karlsson, Bo-Göran och Carl-Gustaf, sportföretaget Bagheera, med huvudkontor i Avesta.
Foto: Therese Asplund

Bröderna Karlsson har gått i pappas fotspår

AVESTA z Det började med att pappa Gustav Karlsson tog över en motoraffär i Avesta. Sedan 1981 driver sönerna Bo-Göran och Carl-Gustaf sportföretaget Bagheera, med huvudkontor i Avesta.

– Vi får fortfarande förklara att vi är ett Avestaföretag, säger Carl-Gustaf Karlsson.
1953 tog Gustav Karlsson över Emil Uhléns moped- och cykelaffär i Avesta. Affären kompletterades med sportartiklar och fick namnet Sport&Cykeltjänst.
– Vi har vuxit upp i sportaffär, kan man säga. Vi blev nästan tvingade att jobba i pappas affär, när vi inte gick i skolan. Alla loven jobbade vi i affären, minns Carl-Gustaf Karlsson.
Efter att ha studerat i Uppsala återvände bröderna hem till Avesta och tog över verksamheten
– Vi ville utveckla sportdelen och 1976 flyttades verksamheten till centrum, till nuvarande Avesta Bildelars lokaler. GEKÅ Fritid bildades och blev en av Sveriges modernaste sportbutiker, berättar Carl-Gustaf.
Ett par år senare, 1981, var det dags att ta nästa steg. Bröderna startade märket Bagheera.
– Vi hade sneglat på grossisterna och kom fram till att vi skulle starta en grossistfirma. Då var det inne med djur och framförallt katter i branschen och vi valde en svart panter, från Rudyard Kiplings “Djungelboken”. Vi säkrade rättigheterna till att få använda namnet i Sverige, men när vi skulle expandera till Danmark så fick vi förhandla med Walt Disney om att få använda namnet där, säger Carl-Gustaf Karlsson.
Inledningsvis fokuserade företaget på att göra träningsoveraller och skor.

I taket i ett av kontoren i Avesta hänger några av de gamla pastellfärgade tränignskläderna, som blev stor succé för Bagheera för 35 år sedan.

 

– Våra konkurrenter hette Adidas, Puma och Nike. Det var inte helt enkelt. Och de stora drakarna hade stora idrottsstjärnor som dragplåster. Vårt första affischnamn blev brottaren Frank Andersson. Sedan tecknade vi avtal med badmintonvärldsmästaren Thomas Kihlström och skon Thomas Cup blev Sveriges mest sålda inomhussko, berättar Carl-Gustaf Karlsson.
De första åren var tuffa, innan företaget fattade ett viktigt beslut.
– Kampen för överlevnad var det viktigaste i början. 1984 chansade vi lite och introducerade träningskläder i pastellfärger. Det blev en rejäl succé.
1986 sålde de företaget till det börsnoterade Hexatrade, men knappt tio år senare köpte de tillbaka det.
– Då hade vi pysslat med lite annat under tiden. När vi tog över igen så skippade vi pastellkläderna och fokuserade på sportskor och funktionella sportkläder. Sportskor är fortfarande det största segmentet inom Bagheera.
Även i dag heter konkurrenterna Adidas, Puma och Nike, men det har dykt upp ett 50-tal andra aktörer på marknaden.
– Det enda vi kan göra är att fokusera på vår verksamhet och våra produkter. Det gäller att hålla hög kvalitet och kapa mellanhänderna.
Bagheera är inte främmande för att prova nya grepp. För några år sedan kom en kollektion med träningstights, toppar och skiddressar i form av mas- och kulldräkter.
– Det blev väldigt uppskattat. Vi ville visa att vi är glada och stolta över att vara verksamma här i Dalarna. Det har vi inte skyltat så mycket med tidigare, säger Carl-Gustaf Karlsson.
Nyligen kom nyheten att Bagheera förlängt avtalet och blivit ny huvudsponsor åt Orienteringslandslaget.
– Det är vi väldigt glada över. Det är jätteviktigt för oss och ger oss tillgång till flera evenemang. Sedan är det extra roligt att flera av landslagslöparna är från Dalarna, med Tove Alexandersson (2019 års Bragdguldvinnare) i spetsen.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi känner att vi har hittat den nivå på produkter som vi ska jobba med. Vi gräver där vi står, även om vi alltid kan bli bättre. Vi har varit försiktiga utomlands, men efterfrågan från andra länder ökar och det är mycket fokus på webbförsäljning.
Företaget har ett 20-tal anställda i Sverige, varav merparten i Avesta. Dessutom sju anställda vid produktionskontoret i Xiamen i Kina
Förutom många återförsäljare i Norden finns en Bagheera-butik i Avesta och en i Falun.
– Vi får fortfarande förklara att vi är ett Avestaföretag. Där får vi skylla oss själva lite grann, det är först på senare år som vi har insett vikten av att lyfta fram att man är ett lokalt företag och berätta var man är sprungen från.
2019 skulle pappa Gustav Karlsson ha fyllt 100 år, vilket sönerna tänker uppmärksamma.
– Utan pappa hade det aldrig funnits något Bagheera så det måste vi absolut fira på något sätt innan året är slut, säger Carl-Gustaf Karlsson.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna v50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS