ANNONS

Bröderna Stefan Ljusteräng och Micke Hagström har efter fyra månader märkt att många kunder vill ha bastuflottar. Den här ska levereras till en båtklubb i Stockholms skärgård.
Foto: Karin Diffner

Bröder vågade starta snickeri

En längtan tillbaka till hantverket gjorde att de två bröderna Micke Hagström och Stefan Ljusteräng sa upp sina trygga anställningar och satsade på ett eget snickeri.

– Det fanns en oro för hur det skulle gå, men det har varit full snurr hela tiden, säger Micke.
Det luktar färskt virke i Hagängs snickeri på Norrtull industriområde. Där hyr bröderna Micke Hagström och Stefan Ljusteräng in sig i en lokal hos Johan Forsberg Entreprenad, en firma som de också samarbetar med när det gäller transporter.
Vi sätter oss på lagom avstånd på bänkar i en stor grillplats – färdig för leverans.
– Den ska till Kläppens skidanläggning, berättar Stefan.

Bröderna har alltid varit praktiskt lagda och byggde som barn gärna kojor i skog och mark. Att välja byggprogrammet var självklart för storebror Micke, 39 år.
– Jag följde i samma fotspår. Det kändes naturligt, berättar Stefan som är 35.
Båda har också ägnat sitt yrkesliv åt att bygga stort och smått. De har jobbat 15 respektive 20 år på Byggpartner i Borlänge, ibland på samma projekt. Även om de trivdes där så har bröderna närt en längtan om att jobba “närmare träet” och med mindre projekt.
– Det kunde bli lite opersonligt med stora lägenhetsbyggen, äldreboenden och sådant, säger Micke.
– Vi ville tillbaka till hantverket, tillverka produkter från grunden och kunna stå för allt, fortsätter Stefan.

Tankarna och diskussionerna har funnits med ett tag, men samtidigt har de haft en oro för att ta steget till att starta eget.
– Man vet vad man har, men inte riktigt vad man ger sig in på. Ska man få det att gå ihop? Ska man behöva jobba dygnet runt?
I augusti gjorde de slag i saken och startade Hagängs snickeri, ett namn som inte kommer från en plats utan är en kombination av bådas efternamn.
– Vi räknade med att vi skulle få lite dötid i början, men det har gått bra och varit full snurr hela tiden.

Får ni lov att jobba dygnet runt?
– Nej, vi kör sju till fyra även här. Vi drar inte på oss för mycket jobb utan i så fall får det bli längre leveranstid. Sedan kan man förstås svara på något mejl på kvällen, men känns inte som ett jobb. Det känns bara roligt, säger Stefan.
Bröderna har specialiserat sig på mindre byggnader som bastuflottar och bastustugor men gör också dass, skotergarage, grillplatser och vindskydd.
– Det som vi gjort mest av är bastuflottar och bastustugor. Vi får många sådana beställningar från Stockholm, skärgården och även norrifrån, säger Micke.

Bastutillverkning verkar ha blivit en specialitet i Säter. Blir det inte stor konkurrens?
– Nej, vi kompletterar nog varandra.
Efter fyra månader är bröderna mer än nöjda med sitt beslut att våga satsa på eget. Stefan förklarar tjusningen så här:
– Det känns bra att vara med från början när man får en kladdig skiss, göra en ritning, tillverka produkten och sedan se att kunden blir nöjd.
– Vi jobbar inte med massproduktion utan det är hundra procent special, för alltid vill kunden ändra på något, fyller hans bror i.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS