I Svärdsjö stärks floran av fritidsaktiviteter tack vare den nya tillika ideellt tryggade ungdomsgården. “Till oss kan man komma helt kravlöst, det är en schyst frizon”, säger Johan Halvarsson i en lokal trio som också utgörs av Emelie Kjellgren och Jimmy Linnér.
Foto: Sonny Jonasson

Brinner för bygdens ungdomar – säkrar dubbla hak för häng

FALUN/SVÄRDSJÖ. Den förra fritidsgården i Svärdsjö upphörde till följd av kommunens omstrukturering. Nu fyller ideella krafter tomrummet i lokala lokaler. En engagerad trio går i bräschen för bygdens unga. – Nu har vi öppet två dagar i veckan och hyser gott om framtidsplaner, berättar Emelie Kjellgren, Johan Halvarsson och Jimmy Linnér.

Idén ser dagens ljus redan innan pandemin. Fritidsgårdar i Falu kommun stod inför förändrings- alternativt stängningsbesked, och lokala eldsjälar med Svärdsjö i tanken anar att egna initiativ nu krävs.
– Vi fick frågan “kan inte vi få hänga här hos er?” från ungdomar i Svärdsjö med omnejd, minns Johan Halvarsson som är församlingspedagog i Svärdsjö Envikens pastorat.
– Och vi vuxna enas ju där och då tämligen omgående att det här måste vi kunna fixa. Ett par dagar i veckan ska vi säkra åtminstone några timmar öppet för ungdomarna.
Sagt och nästan gjort; då landar coronapandemin och sätter sociala sammanhang i samhällets avbytarbås.

En snabbspolning av bandet och sambandet för emellertid trion och traktens ungdomar till en anhalt i almanackan som möjliggör andra scenarion.
Den 29 september 2021 – när restriktionerna lättas – genomför man en första träff och ser energibrygden brisera in i vad som nu är en varje vecka återkommande verklighet.
– Vi arrangerade en upptaktsgrill med lite aktiviteter och trevligt umgänge som gav kul respons och mersmak för att köra vidare på det här, säger Jimmy Linnér.
Jimmys avstamp i det ungdomsnära projektet hämtar också näring från förankringen i Svärdsjö IF fotboll.
Engagemanget för unga sitter i benmärgen och därtill står en av klubbens lokaler mer eller mindre tom under fotbollens lågsäsong.
– Här finns då utmärkta möjligheter att utnyttja den till andra fritidsaktiviteter, och jag tycker även att det känns positivt att året runt kunna skapa och behålla en liten koppling till klubben för ungdomarna, redogör Jimmy.

I Svärdsjö IF:s lokal håller man torsdagskvällar öppet mellan 18 och 21.
Onsdagarna står församlingsgården för värdskapet och tidpunkterna är då från 14 till 21.
Emelie Kjellgren – diakon i Svärdsjö, Enviken och Sundborns pastorat – har till sin diakontjänst nu också knutet uppdraget till initiativet med ungdomsgården.
Hon upplyser gällande ett brett utbud av aktiviteter för såväl tillbakalutat häng som potentiellt pulshöjande sällskapstävlan likväl som prestationslös förströelse.
– Man kan spela biljard, lyssna på musik, lira Uno eller olika brädspel, måla och mycket annat.

Kjellgren fortsätter:
– Vi har även kiosk med hembakat fika. Och nästan viktigast av allt så vill vi utgöra en fast punkt på fritiden, ett alternativ dit man kan söka sig för att bara kunna vara.
Johan Halvarsson tar vid och utvecklar i samma anda.
– Nyligen hörde jag “vi skulle ses och ville just denna dag hänga någon annanstans än hemma, och då kom vi till er” från ett par unga här i lokalsamhället.
– Det är väldigt givande att vi kan utgöra ett kul och avslappnat alternativ att spendera en vardagskväll på. Till oss kan man komma helt kravlöst och förutsättningslöst, det är en tillåtande frizon där vi helt enkelt är schysta mot varandra och hittar på kul grejer.

Johan Halvarsson, Emelie Kjellgren och Jimmy Linnér vid ungdomsgården i Svärdsjö. Foto: Sonny Jonasson

Emelie inflikar att man i nuläget även för samtal med gymmet i Hedenborg om eventuellt samarbete i någon form.
Därtill berättar Jimmy Linnér att man också kikar närmare på möjligheten att genomföra temakvällar av olika slag, och kanske också i högre grad aktivera via A-traktor bilburen ungdom.
– Uppslutningen hittills under hösten och vintern är jättefin. Vi gör det här ideellt och syftet är vad vi anser viktigt för det lokala ungdomslivet.
Han konstaterar trions uttalade ambition att nå ut till ungdomarna.
– Ja, och vi finns på sociala medier samt via affischer och dylikt. Vi vill att de ska veta att vi finns som tillgång för dem.

Johan Halvarsson förklarar att verksamhetens materiella aspekter tryggas av att man strukturerat om i budget och i praktiken flyttat resurser för att skapa en ungdomsgård.
Som alltså tilldrar sig två olika lokaler fördelade på onsdag respektive torsdag.
Man meddelar att den 22 december utgör sista öppetkväll innan ett juluppehåll, varpå man efter helgerna åter slår upp portarna.
Trion – vars egna bostadsorter är centrala Falun, Linghed samt Enviken – välkomnar fler ungdomar att söka sig till församlingsgården och Svärdsjö IF:s lokal.

I anslutning till detta torgför de en önskan rörande transport för ungdomsgårdens gäster, som primärt är i högstadieålder.
Jimmy Linnér:
– Det går gott om bussar under kontorstid så att säga, men sämre lite senare och exempelvis mellan Svärdsjö och Sundborn.
Johan Halvarsson:
– Vi uppmuntrar även den stora tillgång som finns i samåkningen, att föräldrar som har möjlighet kanske kan hjälpas åt att skjutsa och hämta.

Emelie Kjellgren ägnar ett ögonkast åt snödrivande yra som dansar en av kung Bore ystert orkestrerad svängom utanför församlingsgården.
Kyla råder exteriört. Här inne förmedlas å andra sidan ett helhetstänk av betydligt varmare natur.
Hon plockar upp tråden och låter den löpa linan ut i ett sammanhang av trivsel och tillhörighet.
– Vi har fått en bra start med det här, och likaledes bra samarbete med Kopparstaden och Svärdsjö Intresseförening.
– Fritidsgården här ute var populär och lockade många. Det betyder väldigt mycket att ha en fysisk plats att kunna hänga på, och därför är arbetet med ungdomsgården något vi värdesätter och hoppas ska komma ungdomarna till gagn.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS