ANNONS

Räddningstjänsten Dala Mitt kommunikatör Anders Sörman berättade att det under dagen hade haft cirka 4 000 besökare.
Foto: Veronica Rigtorp

Brinnande intresse för blåljusstyrkan

BORLÄNGE. När Räddningstjänsten hade öppet hus i helgen kom cirka 4000 personer för att se och prova på verksamhetens olika delar.

Bandvagnstur var det som lockade hela dagen och kön ringlade sig lång redan innan Öppet hus hade startat.
Marcus Wiik med sönerna Elias och William var några av de få som hoppade över bandvagnsturen och gick hem innan godisregnet.
– Vi missbedömde hur kallt det var, så nu går vi hem, förklarade Marcus Wiik.

Pojkarna tyckte det hela hade varit spännande, och hade tittat på det mesta och även suttit i bilarna. Det var även uppskattat av pappa Wiik.
För två år sedan var de senast Öppet hus på Borlänges räddningsstation då kom cirka 2000 personer. I helgen räknade kommunikatör Anders Sörman med att det hade kommit cirka 4 000 personer.

Till evenemanget hade han beställt 500 små röda brandmanshjälmar, som tog slut redan efter tre timmar.
– Det känns inte bra, men så är det, säger Sörman lågmält.

Under dagen visades verksamheten upp. Bland annat visades en olycka med ambulans och bärgarkåren, hur högt och kraftfullt en airbag låter, besökarna fick prova en krocksläde och även testa att åka i diket med en lastbilshyttssimulator.

Det som kanske var mest spektakulärt var lärdomen om hur man släcker olja som börjat brinna på spisen och framför allt hur man INTE släcker olja på spisen. Ett moment som drog många intresserade, som säkerligen fick ett och annat att tänka på efter de sett demonstrationen.

Christian Hemmingsson var brandmannen som visade de olika momenten, på en uppriggad spis utanför räddningsstationsbyggnaden.
Först släcktes den brinnande oljan i grytan med lock, och sedan drogs grytan av plattan, ett effektivt och lätt sätt som fungerade bra.
Sedan försökte Christian släcka den brinnande oljan i grytan med vatten, och fick en eldkvast på 4-5 meter rakt upp i skyn. Något som fick de flesta utanför avspärrningarna att förvånat rygga tillbaka.

Sist visade han att det även gick att släcka med koldioxidsläckare, men något som inte var lika lätt, då de flesta inte har sådan släckare tillhands i köket.
Dagen avslutade med godisregn för de yngsta, och det var många små som ivrigt sträckte upp händerna för att få ta del av det nedsinglande godiset som fördelades av två brandmän i stegbilens korg.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 45 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS