ANNONS

Linnea Kärvemo, längst till vänster, Hedemorakultur tillsammans med några av de konstnärer som deltar i årets konstrunda, Bojan Krogh, Annette Falk, Marie Fredriksson, Aiva Susanne Keldsen, Marco Izzo och Anna Karlsson. Totalt är det 19 konstnärer på 12 platser som finns med på Konstrundan i Hedemora under Kristi Himmelfärdshelgen.
Foto: Mikael Eriksson

Brett utbud på Konstrundan

HEDEMORA. 19 konstnärer på 12 olika platser spridda över hela Hedemora kommun. Det är vad årets upplaga av Konstrundan bjuder på mellan 30 maj och 1 juni.

För tredje året arrangerar föreningen Hedemorakultur en konstrunda i Hedemorabygden. Och som alltid under Kristi Himmelfärdshelgen. Årets konstrunda har lockat 19 konstnärer att delta och de finns på 12 olika platser i kommunen.
Det är dock något färre än förra året då hela 44 konstnärer fanns med. Trots bantningen så kommer Konstrundan att bjuda på ett brett utbud av olika konstarter. Det blir foto, skulpturer, textila alster och målningar.
– För att berika sitt liv och öppna sina sinnen, säger Aiva Susanne Keldsen om varför man ska ta sig en tur och besöka de olika konstnärerna.

Bland de 19 konstnärerna är det några som deltagit vid de två tidigare år som Konstrundan genomförts men ett par nya namn har smugit sig in.
En av de nya är Anna Karlsson i Norrhyttan.
– Det ska bli roligt att få visa vad jag håller på med då jag hållit på med broderi i 25 års tid, säger hon.
I det ombyggda hönshuset har hon sin ateljé, eller lekstuga som hon hellre kallar det.
– Det låter så pretentiöst med ateljé, säger hon.

Marco Izzo återkommer i år och är en av fem konstnärer som ställer ut i Fridhem i Stjärnsund. Han packar ned oljefärger och duk för att åka runt och fånga landskapen i Hedemora.
Tekniken han använder heter á la prima. Det är en italiensk fras som beskriver en målning som skapas helt vid ett tillfälle. Det som kännetecknar ett verk skapat à la prima är färgernas fräschör.

Även Annette Falk återkommer och visar sina reliefer och skulpturer av nät.
– Det kommer inte bara att bli ändalykter, säger hon och skrattar.
Förutom kroppsskulpturer kommer Annette att visa vikingar och träd hemma i sin ateljé i Sundfiske.
I Långshyttan ställer Marie Fredriksson ut sina tavlor med motiv som ligger åt det abstrakta hållet. Tidigare har hon målat mycket med olja men nu på senare tid har det blivit mer akvareller.

Nytt för i år är satsningen på ett digitalt galleri som finns på Hedemorakulturs hemsida. Där går det att ta del av information om konstnärerna och vad de har skapat
Navet för Konstrunda är Wahlmans Café, där finns dels information att hämta och dels finns vinsterna i lotteriet utställda.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 22 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS