ANNONS

Uppe i Mimerlaven i Norberg har en bredbandsanläggning monterats, Har man fri sikt till laven så slipper man gräva ned fiber i marken
Foto: Bo Joffer

Bredband via luftfiber från Mimerlaven

NORBERG. Norbergs kommun bygger tillsammans med företaget Bluecom en helt ny typ av bredband. Uppe i den 70 meter höga Mimerlaven finns anläähggningen, har man fri sikt slipper man gräva.

I Norbergs kommun finns fiber via Telia och många väntar sedan två tre år på att IP Only ska bygga det utlovade fibernätet.
Men Norbergs kommun inleder nu en ny fas i bredbandsnätutbyggnationen.
Har man bara fri sikt till Mimerlaven går det redan att ansluta sig och få tillgång till ett bredband som är snabbt med hastigheter från 100 Mbps upp- och nedladdning och som är förberett för nästa steg – 1Gbps.

Bredbandssamordnaren Kjell Karlsson vid luftfiberantennen uppe på Mimerlaven i Norberg.

– Vi har just driftat antennanläggningen uppe i Mimerlaven, berättar kommunens bredbandssamordnare Kjell Karlsson som ansvarar för den nya tekniken där bredbandskunden monterar en “potta” på sitt hus som tar emot och sänder bredbandssignalen mellan laven och huset.

 

Utsikt från Mimerlaven

– Vi har tre fyra hushåll som anslutit sig. Priset kan inte Telia konkurrera med, vi tar 14900 för en privatkund och 19900 för en företagskund. Speciellt för företag blir detta en bra och mycket billig lösning, säger Kjell Karlsson.
Bredbandssamordnaren bedömer att det blir en möjlighet för de som inte har internetuppkoppling via fiber, att få det via ett länksystem med master på exempelvis Klackberg för att nå byar som inte har fri sikt till laven
– Vi kommer inledningsvis att ansluta kunder på upp till tre kilometer från laven. Ring mig så kommer vi och tittar, man kanske behöver plocka bort några träd men man slipper ju gräva ned fiber.
– Det är en fantastisk utsikt från laven, en klar dag kan man se Värmevärket i Västerås med kikare. Men vi ser inte till Avesta, det ligger ett berg emellan.
I ett första skede riktar kommunen sig till själva tätorten Norberg, Klackberg och delar av Kärrgruvan. Men det finns planer på en utvidgning då systemet som kallas Air2Fibre går att länka vidare.
”Air2Fibre är oerhört stabilt och ger en jättebra uppkoppling för hela familjen. Vi på Bluecom är superglada att få bidra i bredbandsutbyggnaden i Sverige”, säger Johan Westlin på Bluecom i ett pressmeddelande.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v47

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS