ANNONS

113 personer avled till följd av bränder under 2017. Det är den högsta siffran på sju år.
Foto: Mikael Eriksson

Bränderna tog tre liv förra året

DALARNA. Under 2017 dog tre personer i Dalarna till följd av bränder. Det är två personer förre än både 2016 och 2015. Betydligt dystrare siffror redovisas för landet totalt.

113 personer avled till följd av bränder under fjolåret. Det är den högsta siffran på sju år. Det visar den preliminära statistiken från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

I Dalarna dog tre personer till följd av bränder under 2017, det är en minskning med två personer jämfört med både 2016 och 2015.
En utsatt grupp är äldre personer som är överrepresenterade i bränder med dödlig utgång. En anledning kan vara att andelen äldre som vårdas i hemmet ökar. 2017 var 42 procent av de omkomna för hela landet personer över 65 år.

Siffrorna för Dalarna är betydligt högre. Tio av tre personer som avled i bränder förra året var över 65 år. En orsak bakom den dystra siffran är att äldre personer kan ha svårare för att hantera en brand och också hinna ut i tid.
Bland riskgruppen finns också medelålders män där det är vanligt att alkohol och rökning finns med i bilden.

De flesta dödsbränder inträffar i december och januari. Mörker och kyla gör att det eldas hårdare i braskaminer samt att tända ljus glöms bort.

Statistik från Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund som täcker Avesta, Fagersta, Hedemora och Norberg, Räddningstjänsten Västerbergslagen som täcker Ludvika samt Räddningstjänsten Dala Mitt som bevakar Borlänge, Falun, Gagnef och Säter, visar sammantaget på en minskning med tre bränder i byggnader.

Sticker ut i statistiken gör Hedemora med fem färre bränder 2017, Falun där siffran stigit från 57 till 69 samt Borlänge där antal bränder i byggnad har minskat med 20 stycken. Statistiken är en jämförelse mellan 2016 och 2017 och ska bekräftas av MSB.

Publicerad i Annonsbladet v 10 2018.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS