ANNONS

Det Daniels Sven Olsson (till vänster) inte vet om Faluns historia är inte värt att veta. Han kan allt – och mer därtill.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Bränder ändrade Faluns stadsbild

FALUN. Tidigt på morgonen den 20 juni 1761 startade en brand på en gård i hörnet av Mästers Pers Gränd och Slaggatan. Elden spred sig snabbt söderut i riktning mot Stora Torget.

Den första branden hade skett genom olyckshändelse och ingen kunde ställas till svars. Den andra branden anlades av handelsman Djurmans vanartade dräng, Anders Ersson från Enbacka i Gustafs socken.

Detta berättar mångkunnige Daniels Sven Olsson under en av sina stadsvandringar i Falun. Den här varma tisdagskvällen – termometern visade på 33 grader i skuggan – handlade vandringen om Faluns slaggstenshus.

Ett 20-tal personer hade trotsat värmen och följde med på en historisk resa tillbaka flera hundra år i tiden.
– Det allra första kopparslaggshuset i världen låg här, säger han och pekar på SEB-huset vid Geislerska parken.
Huset revs 1977. Flera slaggstenshus har varit hotade och några har också rivits under åren. Tolv hus finns kvar att imponeras av i Falun.
– För att uppmuntra gårdsägarna till stenhusbyggande efter bränderna infördes extra statsunderstöd med skattebefrielse under tio år, berättar Sven vidare.

Tre sätt att bygga med slaggflis presenterades av staden. Det tyska sättet var bergsrådet Anton von Swabs metod. Uppdraget var kungligt och budskapet var tydligt: “För att förbilliga återuppbyggnaden”.

En annan metod var Eric Geislers som byggde på Swabs metod. Eric var en mycket mångsidig man. Han var gruvmätningsingenjör och hade utmärkta färdigheter i ritning och konstruktion av bland annat byggnader. Detta satte spår även i Falu stadsbebyggelse, också i Geislers egen bostad på Åsgatan.

En tredje metod framtogs av Carl Halldin som byggde det Halldinska huset i hörnet av Åsgatan/Nybrogatan. I enlighet med arkitektens idé gavs detta hus en stilfull fasad mot Åsgatan. Det såldes senare och blev landskansli 1779.

Idag finns några få kvarstående slagghus som är uppförda efter Halldins metod.
Vid den över två timmar långa vandringen med Sven Olsson passerades flera hus byggda i de olika slaggstensteknikerna: Kopparvågen, Hammars konditori, Lindhska gården och residenset på Åsgatan för att nämna några.

Beaktansvärt är polishuset vid Ölandsgatan, invigt 1968 och ritat av arkitekt Jack Hanson, vars fasad är av slagg.
– Dock ingen slagg från Falu Gruva utan från Norge, avslöjar Sven.

Redan på 1940-talet fanns organiserade stadsvandringar i Falun, men därefter följde ett långt uppehåll.
– Det var inte förrän 1975, när Falun representerade Sverige under det europeiska byggnadsvårdsåret, som stadsvandringarna kom i gång igen, berättar Sven som varit med sedan dess.

Några tankar på att sluta har inte den unge 72-åringen som under sommaren har sex olika stadsvandringar vid flera tillfällen.
– Som mest har jag haft 225 personer med mig i en guidad grupp. Det var förstås inte hållbart. I dag ligger vi på 35-40 personer, vilket är lagom, tycker han.

I år är det flera aktörer som samverkar för att sprida berättelser om det historiska Falun. Förutom Daniels Sven Olsson är det guider från Dalarnas museum, Falu Gruva, Dalarnas guideförening, Svenska kyrkan och Världsarvets vänförening som tar den intresserade med på en resa genom tid och rum i Världsarvsstaden.

Hur gick det då med pyromanen Anders Ersson?

Domen från Svea hovrätt blev hård. Ersson sattes i en skampåle på Stora Torget och under två dagar fick han utstå spott och spe. Därefter piskades han av bödeln med 15 hårda rapp. Den 25 november avrättades slutligen Ersson uppe på Galgberget. Hans huvud sattes upp på en påle till allmänhetens beskådan – ett tydligt budskap för att skrämma andra från liknande illgärningar.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 31 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS