ANNONS

– Vi har fått till en supertrupp, säger IK Brages nye tränare Klebér Saarenpää.
Foto: Thomaz Andersson

Brage laddar för avspark i Superettan

BORLÄNGE. Brage har valt ett beprövat recept. En försvarsstrateg med viljan som sitt skarpaste vapen ska leda laget i Superettan.

Brages nye tränare har aldrig sett ikonen Rolf Zetterlund spela fotboll. Han har heller ingen koll på den historiska dag då Inter beträdde Vallens – då grästäckta – fotbollsplan. Till hans försvar kan anföras att han blev Borlängebo först i januari i år.

Klebér Saarenpää har ett gediget förflutet som spelare. Han har spelat i allsvenskan för Djurgården, Norrköping och Hammarby. Meritlistan omfattar också två sejourer som proffs i Danmark, Ålborg och Vejle. Elva gånger har Klebér Saarenpää dragit på sig seniorlandslagets tröja.

En gemensam nämnare är att han oftast befunnit sig på den planhalva hans lag försvarat.
– Om jag själv ska bedöma var nog min bästa egenskap som fotbollsspelare att jag var och fortfarande är en envis jäkel, säger han blygsamt.
Motvilligt medger Klebér Saarenpää att god spelförståelse och starkt positionsspel möjligen kunde vara plusfaktorer hos honom som fotbollsspelare.

I november accepterade han erbjudandet att bli tränare för IK Brage.
Hur vågade du tacka ja till en förening som redovisat minus 2,9 miljoner?
– Därför att jag ser en stor potential i föreningen. Hela organisationen utstrålar framtidstro och det finns en tradition av att sluta upp kring Brage i Borlänge.
Klebér Saarenpää fick klartecken att göra de förstärkningar av spelartruppen han ansåg vara nödvändiga.
– Vi har valt spelare utifrån de ekonomiska ramar som givits. Vår budget är bland de lägsta i Superettan, om jag minns rätt så har vi bara tre lag bakom oss sett till kostnader för spelarlöner.

Nu finns flera nya namn i spelartruppen. En gemensam nämnare hos de flesta av dem är att de har en koppling till Dalarna.

Den på pappret mest meriterade är Robbin Sellin, 27 år, med ett förflutet i allsvenskan och GIF Sundsvall. Tidigt i karriären spelade han för Brage, och nu gör han det med kaptensbindeln på armen.
– Robbin bidrar med erfarenhet från spel på en högre nivå. Jag ser honom som en nyckelperson både på och utanför planen, betygsätter Saarenpää.

Michali Mabhuti Mayambeta, 21 år, har fått sin fotbollsfostran i Sydafrika där han spelade i högsta divisionen för Cape Town. Djurgården lockade talangen till Sverige och han var under förra säsongen utlånad till Degerfors i Superettan.
– Han valde i år att lånas ut till Brage då han upplever att vi har något bra på gång här. En superspännande spelare, offensivt lagd, en genombrottsspelare som har kapacitet att bli en riktig målskytt.

Simon Alexandersson, 25 år, har hämtats från AFC Eskilstuna. Han har under försäsongen infriat alla förväntningar om att vara en målgörare.
Bragetränaren förutspår att Marcus Astervall, senast Levanger, kommer att låta tala om sig under säsongen.
– Han har mognat oerhört i Norge och är på väg mot ett genombrott. En klasspelare.
Jalid Kerkich Amar och Oskar Lundin valde att stanna i Borlänge när Dalkurd utvandrade till Uppsala. Stefan Lindmark anses vara redo att ta steget från Kvarnsveden i trean.

Försäsongens matcher har huvudsakligen varit ett enda långt segertåg.
– Den viktigaste förklaringen är att vi fått till en supergrupp. Vi valde att titta noga på personen bakom fotbollsspelaren då vi byggde vår trupp. Det känns som vi har lyckats.
Utmaningen som Klebér Saarenpää antagit är att se till att IK Brage blir ett etablerat lag i Superettan. Ambitionen på längre sikt är att bli ett allsvenskt lag.

Historiskt så är den upphöjelsen 39 år bort.
– Det brukar gå 40 år mellan Brages glansår. 1937, 1977 och nu senast 2017, minns legendariske Brage-speakern Evert Mellström.

Fotnot: Brage inleder spelet i Superettan med att möta AFC Eskilstuna borta 31 mars. Hemmapremiären blir 9 april då man möter Gefle IF.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS