ANNONS

Eddie Ryyti inleder dagens skate session med ett uppvärmningsåk. I bakgrunden ses Axel Fahgrén. .
Foto: Veronica Rigtorp

Brädfolk bygger ramper för såväl nybörjare som proffs

Det är strax lunchtid och skateboardåkarna börjar dyka upp vid de nybyggda ramperna vid Barken Arenas gavel mot Prästabadet.

Först på plats är Axel Fahgrén från Gubbo. Han tar tag i den otacksamma uppgiften att skrapa ur vattnet som så behagligt precis har fyllt rampens botten med vattenpölar.
Dagen kommer att bjuda på fler regnskurar, men skatarna är inte de som skyr regnet. De väntar ut skurarna och åker när det är torrt.
Axel är nybörjare, men det kan man inte tro när man ser honom oräddvika brädan över kanten och ner i rampen. Han verkar ha en naturlig fallenhet för att manövrera brädan och kroppens tyngkraft exakt rätt för att inte falla.
– Jag började för tre dagar sedan för att ha något att göra, så ger det bra kondition och muskler, förklarar Axel som även spelar fotboll i Smedjebackens Fotbollsklubb, SFK.

Efter ett tag kommer en a-traktor inkörande på planen.
– Nu kommer en kompis till mig, säger Axel.
Det är Eddie Ryyti, som är en mer erfaren skatare, och har hållit på ett tag. Han kliver direkt på brädan och kör några åk.
Han håller med om att Axel har fått kläm på åkandet fort.

Killarna kör några åk till, en i taget. Men känner nog sig obekväma med den mediala uppmärksamheten som en smattrande kamera ger, så undertecknad tackar för sig och åker vidare.
Den ideella föreningen DreamWard är de som bygger ramperna. DreamWard har även wakeboard och snowboard på agendan, helt enkelt brädfolk.
Den ena av de två rampen vid Prästabadet, stod tidigare i Konsthallen Meken, där den byggdes upp mitt i pågående utställning, samtidigt som konsthallen smyckade med gatukonst.
– Vi har skramlat pengar och snickrat för glatta livet, och nu kan vi stolt presentera vår nya breda ramp vid Prästabadet i Smedjebacken. Rampen är unik då den har tre olika höjder och därför passar både proffs och nybörjare. Med spine och microramp. Underbart, säger Johan Silfverin som är drivande i föreningen DreamWard.
– Vi ber snällt alla att hålla rent när ni är där, och vara rädda om rampen. Så att vi får vara kvar på den platsen, för det är så fint att få ha ett trevligt häng vid badet, glasskiosken och allt annat, tillägger Johan.
Dreamward SMB är en av 13 föreningar som fått ta del av det extra föreningsbidrag för covid-19. Dreamward ansökte om och fick 15 000 kronor.

Om Dreamward SMB
Föreningen är ansluten till Riksidrottsförbundet och brinner för snowboard, skateboard och wakeboard, men gör även andra saker i förening. Fokus är individsport som man bäst utför i grupp. Dreamward jobbar hårt för att anlägga en snowpark, skatepark och en wakeboardpark i Smedjebacken och vill skapa arrangemang där utövare i olika åldrar kan mötas och inspirera varandra.
Föreningen har ingen fast plats eller klubbstuga och dyker upp lite här och där.
2017/2018 tog föreningen initiativet till att öppna Uvbergsbacken för allmänheten igen, det var många besökare, både lokala och tillresta, som förgyllde hela säsongen och då byggdes även en liten snowpark.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS