ANNONS

Carl-Eric Nyström är ordförande i Finnhyttans bouleförening som nyligen firade sitt 20-årsjubileum med en jubileumslunch för medlemmarna. Föreningen håller till i det gamla missonshuset i Garpenberg. “Det är speciellt att spela när det är så högt i tak”, säger Carl-Eric Nyström.
Foto: Pär Sönnert

Bouleföreningen firar 20 år – spelar i det gamla missionshuset: “Högt i tak”

GARPENBERG 2001 bildades Finnhyttans Bouleklubb i Garpenberg. Sedan starten har kloten kastats inomhus, i det gamla missionshuset. “Det är speciellt att spela här när det är så högt i tak”, säger Carl-Eric Nyström, ordförande i föreningen.

Innan bouleklubben bildades så spelades det boule utomhus, i centrum i Garpenberg.
– Men sedan fick vi möjligheten av Boliden att nyttja det gamla missionshuset så då bildade vi klubben. När vi fick tillgång till lokalen så fick vi börja med att riva upp golvet och måla om lite. Sedan lade vi in grus och anlade fyra boulebanor. Allt arbete var ideellt. Inget går om man inte hjälps åt, säger Carl-Eric Nyström.

Sedan starten har flera medlemmar fallit ifrån. Ordföranden vill dock lyfta fram två medlemmar som varit med sedan starten.
– Margit Söderkvist och Aino Hedbom har varit med från början och är i högsta grad aktiva. Det var också de som kom på namnet Finnhyttans Boule, berättar Carl-Eric Nyström som även tillägger att duon hyllades med en blomma vid jubileumslunchen.

Finnhyttans Bouleklubb spelar i det gamla missionshuset i Garpenberg. Foto: Pär Sönnert

Missionshuset är det sista huset före grindarna till gruvans område.
– När jag var liten så var det fullt av liv längs den här vägen. Folkets hus låg här, liksom slakteriet och flera andra hus. Det här var den gamla byn i Garpenberg men sedan tog gruvan över allt, berättar Carl-Eric Nyström.

Vid Annonsbladets besök håller föreningens medlemmar en jubileumslunch för att fira 20-årsjubileet.
– Vi har en fin gemenskap i klubben och har väldigt roligt när vi träffas, säger Carl-Eric Nyström.

Medlemsantalet är mellan 25 och 30 personer.
– Fast vi säger hellre att vi har fem procent av Garpenbergs befolkning, som är på 518 invånare. Det låter mer, säger Carl-Eric Nyström.

Medlemmarna i Finnhyttans Bouleklubb firade sitt 20-årsjubileum med en jubileumslunch. Foto: Pär Sönnert

Väl inne i det gamla missionshuset kommer man rakt in på banorna. I utrymmena längst in finns ett samlingsrum, ett kök samt ett styrelserum.
– Det är kul att vi har kunnat bevara den gamla byggnaden och att den används. Hellre det än att den skulle så oanvänd och förfalla. Vi är tacksamma för att Boliden låter oss vara här och över sponsringen som vi får. Dessutom planerar vi att anlägga utomhusbanor utanför lokalen, säger Carl-Eric Nyström.

Spelar ni matcher mot andra klubbar?
– Inga officiella matcher, men vi brukar möta andra klubbar i träningsmatcher.

Carl-Eric Nyström visar upp sina klot, samt en fiffig magnet i ett snöre (till vänster) som gör att man kan lyfta upp kloten utan att böja sig ner. Foto: Pär Sönnert

I matchspel ställs det krav på klotens vikt och storlek.
– Men när vi spelar här så har vi inga sådana krav. Här kan man spela med bouleklot som man har köpt på en bensinmack. I officiella matcher däremot, där kan man spela med klot som kostar tusentals kronor styck. Visst är det en materialsport detta, säger Carl-Eric Nyström.

Föreningen vill gärna få fler medlemmar.
– Vi spelar boule på tisdagar, klockan 10.00, och torsdagar, klockan 13.30. Och vi vill gärna locka nya krafter till föreningen så alla som vill är välkomna hit för att prova på. Det finns klot att låna. Boule är något som passar alla, säger Carl-Eric Nyström.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS