ANNONS

Till de planerade husen i Söderbärke har Tom Sakofall hämtat inspiration från det nya LSS-boendet Granholmen i Smedjebacken. Jonathan Jansson på Ritningshuset står för skisserna.

Bostadsrätter i gammal stil byggs på Brustorpet

SÖDERBÄRKE. Det blir Tom Sakofall som får bygga bostadsrätter i Söderbärke. – Jag är överlycklig. Det är precis sådana här projekt vi vill ha, säger han.

Smedjebackens kommun har haft en markanvisningstävling om vem som skulle få bygga bostäder på Norra Brustorpet i Söderbärke. Helhet, hållbarhet och gestaltning var egenskaper som vägde tungt i valet av exploatör som till sist föll på Ludvikaföretaget Sakofall fastigheter.
– Det känns som om jag har väntat på det här i evigheter, säger bostadsutvecklaren Tom Sakofall efter beslutet.

Med början till sommaren ska bolaget bygga fem huskroppar med 14 bostadsrätter fördelade på treor och fyror. Husen ska få ett varierat utseende när det gäller höjd, färgsättning och detaljer för att ge liv.
– Det ska kännas som att det inte är byggt samtidigt utan har vuxit upp under flera år men ändå ha samma stil som en röd tråd, förklarar Tom Sakofall.

Hans affärsidé är att bygga små bostadsrättsföreningar på mindre orter i Dalarna och i en stil som för tankarna tillbaka nästan ända till förra sekelskiftet.
– Jag älskar gammal arkitektur och det är tur att det går hand i hand med intresset på marknaden. Folk är trötta på opersonliga lådbyggnader som är “ljusa och fräscha”, säger han.
Vilken är målgruppen?
– Äldre personer som vill flytta från villan men inte lämna bygden och som har höga krav på standarden.

Att sälja de 14 bostadsrätterna tror Sakofall inte ska vara något problem.
– Nej, jag har redan 15-20 heta intressenter.
Om allt går som planerat kan de nya bostadsrättsinnehavarna flytta in i maj 2023. Dessutom kan det bli fråga om ytterligare en etapp av bostadsrätter i samma område.
– Om det här faller väl ut så kan det bli lika många bostäder till, säger Tom Sakofall.
Sakofalls fastigheter håller också på att bygga bostadsrätterna i By som ska vara inflyttningsklara i maj. Andra färdiga projekt i Ludvika är på Valla, Karlberg och två fritidsbostadsrättsföreningar i Rämshyttan. Dessutom ligger bolaget i startgroparna för liknande byggen i Stora Skedvi, Rättvik och Vansbro.
– Där räknar vi också med att påbörja byggena före sommaren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS