ANNONS

Agneta Nyvall,oppositionsråder och Henry Rianberg från gruppen Rädda Dammyran.
Foto: Veronica Rigtorp

Bostadsområde och ny väg hotar idyllen

Dammyran längst upp i Skräddarbacken är en populär badplats och friluftsområdet. Nu hotas idyllen av ett vägbygge och ett nytt bostadsområde, vilket gruppen “Rädda Dammyran” sätter sig emot

“Rädda Dammyran” gruppen jobbar för att stoppa vägbygget som är planerat att påbörjas 2021.
“Vi är några som febrilt jobbar med att påverka Borlänge kommun att stoppa vägbygget”, skriver gruppen på sina informationsblad.
Till sin hjälp har de tagit kontakt med kommunens oppositionsråd Agneta Nyvall.
– Det är två grupperingar inom gruppen, en som är emot vägen och en som är mot både vägen och det nytilltänkta bostadsområdet, förklarar Agneta Nyvall.

Hon har blivit kontaktad av gruppen och tagit del av problematiken kring väg och bostadsområdet så som gruppen ser på saken.
– Det är en 38 år gammal detaljplan som antagits i december förra året. När detaljplanen gjordes 1982 var det här bara en tjärn, nu är det en badplats och rekreationsområde för hela Skräddarbacken, upplyser Agneta Nyvall.
Den sista biten fram till Dammyren är idag enskildväg som övergår i grusväg. Hit kan barn och unga ta sig utan allt för stora risker i trafiken.

Vägbygget är planerat att gå ovanför nu befintlig väg och innan bebyggelse. Cirka 40 meter från stranden.
Det nya område som planeras har plats för 20 hustomter, vilket gör vägen mer trafikerad.
– En gammal framtidsplanskiss, som gjordes redan när Skräddarbacken planerades, visar på ytterligare stora bostadsområden högre upp i nuvarande Skräddarbacken, vilket skulle innebära betydande trafik om denna plan i förlängningen sattes i verket, menar Agneta Nyvall.
– Den här framtidaskissen dök upp som gubben ur lådan, 38 år senare, konstaterar Agneta Nyvall.

Gruppen Rädda Dammyran har ett alternativt förslag till nuvarande, där en infartsväg till området skulle kunna gå inne i redan befintligt vägnät. Det skulle då behövas en cirka 20 meter lång väg, mot den planerade på cirka 400 meter.
Henry Rianberg som bott i Skräddarbacken, nära Dammyran, i 17 år, förstår inte kommunens tankar i detta beslut.
– Har dom över huvudtaget tänkt på effekten som tillexempel buller från trafiken samt miljöaspekten/ konsekvenser som grus och salt som läggs på vägen vintertid och som kommer att rinna ner i Dammyran, av det här beslutet?, säger Henry Rianberg.

Henry är väldigt upprörd och säger att det är fler med honom som känner likadant, men många är tystlåtna och säger inget, därför talar han och de andra i gruppen för fler än bara några få, låter han mig förstå.
– Vi gillar inte det ologiska i det hela, avslutar han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS