Kristin Svensson och Monica Sundin, kundrådgivare på Swedbank, ger råd och tips inför bostadsköpet.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Bostadsköpet kantas av många regler

AVESTA Köpa hus, lägenhet eller kanske bygga själv? När bostadsformen är klar återstår finansieringen som kantas av en del regler. Det handlar om kontantinsats, amorteringskrav, pantbrev med mera. En del har inte koll på vad som gäller men det har Kristin Svensson och Monica Sundin som är kundrådgivare på Swedbank i Avesta.

– Vi möter kunder i alla åldrar och de yngre brukar vara pålästa medan äldre bostadsköpare kan ha dåtidens lånevillkor kvar i minnet, säger Kristina Svensson.

Det är hett på bostadsmarknaden och det är stor efterfrågan på både hus och fritidshus.
– Ja, det är stor efterfrågan på fritidshus och villor. Det är många kunder men få objekt och det är tryck på budgivningen. Men under vintern har det mest handlat om köp av lägenheter, säger Monica Sundin.
Majoriteten av bostadsköparna har koll på att man måste ha 15 procent i kontantinsats eftersom banken bara får bevilja lån upp till 85 procent av bostadens värde.
– De flesta kunder har pengar till kontantinsatsen och det är sällan vi behöver låna ut till det. Men de som i undantagsfall kan ta ett privatlån utan säkerhet betalar högre ränta och på kortare avbetalningstid, säger Monica Sundin.

Handpenning och kontantinsats är två olika begrepp, och handpenningen, oftast tio procent, betalas direkt vid kontraktsskrivningen till säljaren. Kontantinsatsen är en säkerhet för banken om värdet på bostaden skulle sjunka.
När det kommer till amorteringen finns det också en del frågetecken.

Hur mycket ska man amortera och varför?
– Om du belånar över 70 procent av fastighetens värde, det vill säga priset, ska man amortera minst två procent, säger Kristin Svensson.
Bolån mellan 50-70 procent ska amorteras med minst en procent per år, men är det under 50 procent finns inget amorteringskrav.

Är det många som vill bygga själva?
– Det har varit en del nybyggnationer de senaste åren och nu får vi se hur det blir i framtiden med tillgång på tomter, säger Kristin Svensson.
Den som ska bygga nytt hus, eller göra en stor tillbyggnad på befintlig bostad, får ansöka om ett byggnadslån.
– Då lyfter man fakturor under tiden man bygger, du använder helt enkelt lånet när kostnader uppstår. När allt är klart placeras lånet som ett vanligt bolån, säger Monica Sundin.
Hon berättar att när man bygger hus krävs mycket handlingar och administration och det krävs också mer av kunden. Många lånar också för att investera i befintlig bostad, som att bygga pool exempelvis. Här är reglerna detsamma som vid bostadsköp, det vill säga att du kan låna upp till 85 procent av värdet på bostaden.

Pantbrev, en inteckning som följer med bostaden, är annat som kan skapa funderingar. Pantbrevet är ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av en fastighet.
– Finns det inte tillräckligt med pantbrev måste banken ta ut mer, säger Kristin Svensson och tillägger att sedan tillkommer lagfart också.
Hur stor pantbrevskostnaden blir beror på om huset har några tidigare pantbrev eller inte. Den som vill låna på ett högre belopp än vad huset tidigare varit intecknat till behöver ett nytt pantbrev för mellanskillnaden. Därför är det bra med höga belopp på gamla pantbrev eftersom kostnaden för det nya pantbrevet inte blir lika stor.

Några vanliga frågor angående lån?
– Vi får ofta frågor om räntor. Kunden vill veta det exakta värdet men det är individuellt och beror bland annat på ekonomiska förutsättningar och bostadens värde, säger Monica Sundin och fortsätter:
– Vi jobbar mycket med boendekollen där vi har råd och tips om olika lån, sparande, försäkringar med mera.
Kristin Svensson berättar att de även är med på bostadsvisningar och har tagit fram erbjudanden till den som köper eller säljer en bostad via Fastighetsbyrån.
Det samlade rådet inför bostadsköpet är att först och främst se över sin ekonomi och få ett lånelöfte.
– Sedan ska man kolla försäkringar och om man kan bo kvar vid sjukdom, arbetslöshet eller om ens partner avlider. Det är trist att tänka på men bra att vara garderad om det inträffar, säger Kristin Svensson.

Låneprocessen
Så här fungerar processen med ett bolån i korta drag:
Du får ett lånelöfte som ger dig möjlighet att leta bostad och delta i budgivningar. Du ansöker om ett lån för den bostad du tänker köpa, och får förhandsinformation om det önskade lånet baserat på en preliminär kreditprövning.
Långivaren informerar om vilken ränta som erbjuds och du får en individuell amorteringsplan.

Källa: konsumenternas.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS