ANNONS

Medborgarförslaget om skyltar på intressanta hus i Borlänge kommer från författaren och journalisten Ann-Louise Ebberstein. Här visar hon skylten som berättar om CTH huset som sitter vid Borganäsvägen 44.
Foto: Veronica Rigtorp

Borlänge skyltar med byggnadernas historia

Skyltar på byggnader berättar Borlänges arkitekturhistoria. Ett medborgarförslag från Ann-Louise Ebberstein som nu blivit verklighet.

Förre stadsarkitekten i Borlänge, Arne Ludvigsson, gav en kort stadsvandring där han tillsammans med förslagsinlämnaren, författaren och journalisten Ann-Louise Ebberstein, visade och berättade om byggnaderna som nu fått skyltar.
Att berätta om Borlänges arkitekturhistoria via denna metod är alltså ett medborgarförslag som har blivit realitet. Ebberstein skickade förslaget till Borlänge kommun, och när ax nu blivit till limpa sitter skyltar på fasaderna till fem byggnader, varav fyra ligger i centrum.
• Bibliotekshuset vid Sveatorget
• CTH-huset vid Sveatorget
• Palladium vid Sveatorget
• Handelsbankshuset på Stationsgatan
• Servicebyggnaden på Mellsta camping

Arne Ludvigsson och Ann-Louise Ebberstein har själva bidragit med texter och fakta. Arne har skrivit om byggnadernas arkitektur och Ann-Louise om människorna i desamma.
Texterna är förhållandevis korta och kan ses som aptitretare till att söka mer information, som går att finna via QR-koder på samma skyltar.
Arne berättar om det det vackra och mäktiga Palladiumhuset på Sveatorget och skylten deklarerar: “Palladium uppfördes 1919-1920 på fastigheten Sigrid 5. Arkitekt är Edward Dahlbäck (1878-1936). Byggnaden har fått sitt namn av biografen Palladium.
Borlänge fick 1919 ett verkligt nöjestempel med både en biograf med 600 platser och ett nytt hotell och restaurang. Entrén till biografen är utformad som ett antikt tempel. Stilmässigt är byggnaden gestaltad i klassisk stil kryddad med jugend och barock.”

Ann-Louise berättade om “sitt” hus, CTH-huset på Borganäsvägen 44.
– Som ni ser sitter skyltarna ganska lågt, det är för att även den som sitter i rullstol ska kunna läsa på dem. Här vid skylten finns i dag glasdörrar, men de gamla järngrindarna är kvar sedan tiden då detta var ingången till CTH hattfabrik.
Denna skylt meddelar bland annat att CTH-huset uppfördes 1902 och är ett klassiskt stenhus uppkallat efter Carl Theodor Ericson som 1885 grundade C.Th. Ericsons Möss och Pelsvarufabrik.
– Skyltarna blir ett sätt att lyfta Borlänges byggnader, att uppmärksamma dess arkitektur, och med den stadens intressanta historik. Vi ser ett stort intresse för stadens historia och byggnader, på olika sociala medier till exempel, där man inte bara delar med sig av gamla bilder utan också berättelser och minnen, säger Pernilla Wåhlin Norén, arkitekt vid Borlänge kommun.

Hon ser en koppling mellan då och nu som förstärks via detta skyltade initiativ.
– Man kan se det som ett samtal mellan dagens Borlängebor och de som levt i staden innan oss. Vi ser detta som ett första steg i att presentera vår arkitektur. Man kan vandra runt och genom sin mobiltelefon få ytterligare information. Vi hoppas kunna göra fler skyltar så småningom.

från vänster Arne Ludvigsson före detta stadsarkitekt, Mikael Lassbo Borlänge Energi, Bernt Sjödin Brf Borlängehus nr 13, Pernilla Wåhlin Norén arkitekt Borlänge kommun, Ronny Beyer(S) samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Daniel Elfving och Maria Sten från Byggdialog Dalarna, Sofi Olsson Borlänge kommun, Jonas Angel Borlänge energi och Ann-louis Ebberstein förslagslämnare. Foto: Veronica Rigtorp.


Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS