ANNONS

Nu är mer än 50 procent av maten som serveras i Borlänge kommun är ekologisk. Från vänster Alva Stenberg, Tindra Albinsson och Minna Back.
Foto: Veronica Rigtorp

Borlänge har nått sitt ekologiska mål

BORLÄNGE. Glada miner när målet att serverar 50 procent ekologisk mat var uppnått. Det firades på kommunens skolor med 100 procent ekologisk meny.

Vid ett av borden i Gylleskolans matsal satt Alva Stenberg, Tindra Albinsson och Minna Back och lät sig väl smakas av pannkakor med vispgrädde och sylt, allt ekologiskt.
– Det är bra för miljön och gott. Två gånger i veckan äter vi ekologiskt, förklarade Alva.
– Det är lite annorlunda med smaken, men ändå gott, berättade Minna.
– Jag tycker det är gott, konstaterade Tindra helt frankt, efter att hennes båda klaskamrater i 4B sagt sitt om maten.
Alva ville gärna ha ekologiskt mer än en gång i veckan.

Det var inte bara Gylleskolan som firade, på kommunen andra förskolor, skolor och äldreboenden serverades dagen till ära en ekologisk meny bestående av spenatsoppa med kokt ägghalva och pannkakor med vispad grädde och sylt till efterrätt.
På plats under firandet fanns skolpersonal, politiker och tjänstemän.
– I Borlänge ville vi nå det målet redan i år och till år 2020 är målsättningen 65 procent. För oss är EKO logiskt och något som vi jobbar hårt för. Vi vill ligga i framkant dels gällande vår egen produktion av maträtter och inköp, del också för att genom detta försöka påverka Borlängebor som konsumenter att i högre grad välja EKO-mat, säger Leif Lindström (v) ordförande i serviceutskottet.

Varje dag serveras 10 000 portioner mat i kommunens skolor och äldreboenden. Idag är 55-60 procent av den maten ekologisk, en ökning med över 20 procentenheter från föregående år samma tid. Det nationella målet för 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk.
– Jag är jättestolt över att vi nått målet redan nu. För oss är det viktigt att vi bidrar med god hälsa och ett förbättrat klimat till Borlängeborna genom att servera näringsriktig och klimatsmart mat, säger Kristina Andrén verksamhetschef för kost- och lokalservice.

Målet är också att maten ska vara så närodlad och närproducerad som möjligt. Plus att det är minst lika viktigt att det är en god producent. Till exempel finn det krav i upphandlingen om ett socialt ansvar.
– Idag får vi bland annat nötkött från våra egna kor, potatisen kommer från Bengt i Hesse och morötterna och vitkålen kommer från Sorunda som köper in från närområdet, berättar Kristina Andrén verksamhetschef för kost- och lokalservice.

Arbetet med att öka andelen ekologiska inköp har gjorts tillsammans med kommunens menygrupper där kockar från skola, förskola och äldreomsorg är representerade. Menyer har setts över och beställningsrutiner har ändrats så att verksamheterna lättare kan hitta och beställa ekologiska livsmedel.
Med hjälp av kockar har det planerats så att en dag i veckan kommer vara helt ekologisk.
Menyn ställs också om efter säsong.
Uppdraget kom till kost- och lokalservice kom först förra året och där har man jobbat med det successivt.
– Skola och förskola är mest “på”, där får vi bäst respons, säger Anna Hane Karlsson, enhetschef för kost- och lokalservice. Förskolorna är ju också dom som har flest mål per dag.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 17 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS