ANNONS

Borlänge Energi söker deltagare till Minimeringsmästarna är en nationell tävling som vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan.
Foto: Veronica Rigtorp

Borlänge Energi söker livsstilstävlande

BORLÄNGE. Sverigekamp i hållbar livsstil söker tävlingsdeltagare i Borlänge. “Minimeringsmästarna” heter tävlingen som Borlänge Energi nu söker deltagare till.

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan.
I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Tävlingen sätter igång i september 2021 och nu söker Borlänge Energi deltagare.
I Sverige konsumeras det som om det fanns 4,2 jordklot och kommuninvånarna slänger 467 kilo avfall per person varje år.

I Borlänge består 67 procent av restavfallet av tidningar, förpackningar och matavfall som kunde ha återvunnits till nya tidningar, förpackningar eller rötats till biogas.
Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll som vill minska de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Tävlingen drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige.

I Dalarna är det Borlänge och elva andra kommuner som medverkar. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska sitt avfall, skriver Borlänge Energi i ett pressmeddelande.
– Minimeringsmästarna är ett positivt inspel till Borlänges ambition att minska mängden restavfall. Vi sätter ihop ett lokalt koncept och utmanar och inspirerar de utvalda hushållen att ta nästa steg mot ett hållbart liv, säger Leonie Spronk, projektledare i Minimeringsmästarna på Borlänge Energi.

Så här går det till:
Under ett år får cirka fem tävlingsdeltagare chans att besöka inspirerande träffar med fem olika teman: Hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil.
Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. De får poäng för hur de genomför sina utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall.

Alla typer av hushåll i Borlänge kan söka – ensamhushåll, familjer, kollektiv eller par. Borlängebor kan ansöka via minimeringsmastarna.se/anmalan fram till den 15 september.

Tolv kommuner har anmält sig
Totalt är det tolv kommuner i Dalarna som är med i minimeringsmästarna.
Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS