ANNONS

Johan Anderblad bytte jobb från barnprogramledare till författare på “äldre dar”. “Jag förstår inte varför jag inte gjort det tidigare. Det är otroligt roligt”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Bolibompa-Johan pratar fordon med barn i Skedvi

Den populära barnprogramledaren och författaren Johan Anderblad kommer till Skedvi bibliotek på måndag för att prata fordon med barn.

Johan Anderblad är ett känt ansikte för många barn och deras föräldrar efter många år som programledare för Bolibompa. Han har alltid varit intresserad av fordon och gjorde även tv-programserien Johans fordon som blev en succé.
– Efter det blev jag kontaktad av ett förlag som frågade om jag inte kunde tänka mig att också skriva böcker om ämnet, berättar han.
– Så det är egentligen en slump att jag blev författare, men det är otroligt roligt.

Böckerna handlar om den fordonsintresserade lille killen Bojan som vill få veta mer om olika fordon och som har en mamma som har både fakta och spännande historier om fordonen.
– Det tyckte vi passade bra genusmässigt att det är mamman som har skitiga naglar och kan allt om fordon, säger Johan Anderblad.
Första boken handlar om en brandbil. Därefter har Bojan velat veta mer om polisbilar, tåg, traktorer och ambulanser.
– Den sjätte boken kommer ut i vinter och handlar om en grävmaskin.

Sedan böckerna om Bojan kommit ut har Johan fått mycket positiv feedback, både från barn och från bibliotekspersonal.
– Det finns inte många böcker om fordon, så bibliotekarier har berättat att det kommit nya människor för att låna mina böcker, säger han.
Inför höstlovet som också kallas för läslov tipsar Johan om att leta upp ämnen som barn är intresserade av.
– Man ska inte läsa i första hand för att det är nyttigt utan för att det är kul. Då blir man så småningom bättre på språk, kan ta del av information, något som i slutändan är viktigt för demokratin.

I Stora Skedvis bibliotek på måndag den 26 oktober läser Johan inte ur sina böcker. Han ägnar i stället tiden åt att prata med barn i åldrarna 3-8 år om fordon, låter dem vara aktiva och kreativa, till exempel genom att tillsammans bygga en brandbil.
Föreställningarna ges klockan 14.00 och 16.00. På grund av coronasituationen måste man förboka biljetter via något av kommunens bibliotek.
Johan Anderblad har också skrivit faktaböcker om återvinning för barn i åldrarna 3-8. Nästa höst kommer första boken med motortema för barn i åldrarna 9-12 år.
– Jag kallar det motorkrim och då handlar det lite mer om epatraktorer, fyrhjulingar och sådana fordon.

Fakta Johan Anderblad
Ålder: 61 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Fru, två söner, en hund och två barnbarn.
Yrke: Författare och föreläsare.
Intressen: Fordon, tennis, hundpromenader, skog och natur.
KARIN DIFFNER

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS