ANNONS

“Här är det oblygt. Är man ledsen, så är man det. Är man glad, så visar man det. Det är alla känslor på samma gång, vilket är väldigt attraktivt för en fotograf”, säger Henrik Hansson.
Foto: Henrik Hansson

Bok skildrar ungdomars sagolika resa

BORLÄNGE. En scen. En ensemble. Hur varje liten del fyller sin funktion på scenen. En plats där alla är lika viktiga. Så beskriver fotograf Henrik Hansson Revyresan.

Henrik Hansson har följt ungdomarna i snart tio år. Nu ska hans bilder från ungdomarnas resa; repetitioner, föreställningar och vardagslivet bli en bok.
– Kicki berättade om gänget i Revyresan. Jag tittade förbi på en repetition och sedan blev jag kvar, berättar han och skrattar till.

Kicki Bergsten är kvinnan bakom ensemblen som har sitt ursprung från Ljungbergsgymnasiets särskola.
– Ensemblen blir större och större. Eleverna har gått ur skolan, men blivit kvar hos oss, konstaterar Kicki när hon tar en kort paus från repetitionen.

Platsen är Svanen på Hagalund. I den stora salen intill sjungs, dansas och stojas det med en aldrig sinande energi och entusiasm. Det repeteras för kommande föreställningar på Maximteatern i april, men det är inte det som är det viktiga.
– Revyresan sätter guldkant på ungdomarnas vardag, tycker Bo Gunnar Karlsson.

Bo Gunnar vet vad han pratar om. Hans son Peter är en i ensemblen. Han har Downs syndrom och autism.
– Peter har gjort en utvecklingsresa som är enorm. I början stod Peter längst bak, gömde sig bakom ett draperi. Idag har han ett helt annat självförtroende och törs ta för sig.

Bo Gunnar har ett stort engagemang och för en ständig kamp för de funktionshindrades rättigheter. Det är grunden, hans plattform, till att skriva texterna till boken. Ord som lockar till skratt och eftertanke.
– En annan anledning är min egoistiska vilja att skriva, att det är så roligt. Det är bättre att gå hit än att äta vitaminpiller!

I huvudsak är det en fotobok, där bilderna står för sig själva utan bildtexter.
– Bilderna förklarar den här världens cyniska sammanhang, en filantropisk betraktelse, tycker Henrik och utvecklar sitt resonemang:
– De talar ett tydligt språk. Det finns inga hinder för de här människorna. De finns för varandra med stor omtanke och en hjälpande hand. Det är nog budskapet i boken som jag vill skicka med. Du är aldrig ensam.

Bo Gunnar nickar instämmande och det blir tyst en stund kring bordet. Du är aldrig ensam…
Deras arbete är ideellt. Förhoppningen finns att hitta pengar som kan bidra till tryckkostnaden. Letar gör Monika Klein Niebi som är Kickis högra, och ibland vänstra, hand.
– Vi får nog sälja våra egna bilar om vi ska få ihop det, säger hon och lockar till fler skratt.

Ett sätt att finansiera boken är att sälja den i förköp. Det gör de via Facebook och med säljlistor i anknytning till de föreställningar som ges. Boken ska vara klar till Revyresans julshow i december.

– Vi behöver ingen lön. Att kunna bidra till boken och belysa det arbete som utförs är värdefullt. Vi vill visa att Revyresan är en del av Borlänges kulturliv, summerar Henrik och Bo Gunnar som tillägger:
– Om Revyresan skulle ha en egen slogan skulle den nog vara; ”Se på oss och ta nu klivet. Kramas mer och älska livet.”

Publicerad i Annonsbladet vecka 14.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS