ANNONS

Kommundirektören Marita Skog samt styrgruppen, bestående av Christer Eriksson (M), Hans Johansson (C), Mats Nilsson (S), styrgruppens ordförande, och Sune Hemmingsson (C) i samband med en pressträff om det nya särskilda boendet Prästgärdet som ska byggas.
Foto: Säters kommun

Boendet på Prästgärdet ska stå klart 2022

SÄTER Nu har det första spadtaget för det blivande särskilda boendet på Prästgärdet tagits. Detta nio år efter att beslutet fattades om att ett boende skulle byggas i Säter.

Frågan om det särskilda boendet har stötts och blötts i nästan ett decennium.
– Först fattade vi beslutet om att det skulle byggas ett särskilt boende. Det är nio år sedan nu. Därefter har frågan varit var någonstans boendet ska byggas. Det kokade ner till tre olika alternativ, Alga-tomten intill sågen, på Skönviksområdet eller på Prästgärdet, berättar Sune Hemmingsson, som är ordförande i socialnämnden.

Valet föll slutligen på det sista alternativet och på torsdagen (efter tidningens pressläggning, red:s anm.) togs det första spadtaget för det nya bygget på Prästgärdet.
– Vi har även haft en omröstning om vad boendet ska heta och det ska heta precis som platsen, alltså Prästgärdet, säger Sune Hemmingsson.

Projektbudgeten omfattar 230 miljoner kronor och bygget ska vara klart sommaren 2022.
– Det här är den största investeringen som jag har varit med om under mina år inom politiken. Kanske en av de största investeringarna som kommunen någonsin har gjort, säger Sune Hemmingsson.

Han fortsätter:
– Vi måste satsa på våra äldre och ha en bra omsorg i kommunen. Det här har varit en lång process, säger Sune Hemmingsson.

Kommunen har i dagsläget 676 invånare som är 80 år eller äldre.
– Prognosen visar att vi kommer att ha 1 259 personer som är över 80 år om 20 år, år 2040. Det innebär att vi behöver en ökad omvårdnadsnivå i kommunen så det här bygget ligger helt rätt i fas, tycker Sune Hemmingsson.

Det nya boendet kommer att innehålla 60 nya bostäder, vilket är 16 fler än de 44 som finns på det särskilda boendet Fågelsången.

– Vi hyr Fågelsången av Säterbostäder och kommunens önskan är att Fågelsången ska byggas om till ett seniorboende, säger Sune Hemmingsson.

I en text på sin hemsida skriver Säters kommun mer om det nya boendet.
– Det här är Säters kommuns sköraste människor vi bygger för. Vi gör det här för människan och därför vill vi att det kommer igång i tid, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S) i texten på hemsidan.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 27, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS