ANNONS

Bokmalsfjäril med vind under vingarna Ludvika z Författaren Boel Werner har illustrerat och skrivit närmare 60 böcker totalt. Främst barn- och ungdomsböcker, nu skriver hon på sin första vuxenroman.
Foto: Veronica Rigtorp

Boel bryter ny mark efter 60 böcker

LUDVIKA. Författaren Boel Werner har illustrerat och skrivit närmare 60 böcker totalt. Främst barn- och ungdomsböcker, nu skriver hon på sin första vuxenroman.

Boel Werner är uppvuxen på en bondgård i Småland. Som sladdbarn till lite äldre föräldrar fick hon göra som hon ville när hon var liten, och det resulterade i intresset för att teckna, måla och skriva.
– Efter grundskolan gick jag en konstutbildning på folkhögskola, berättar hon.
Det var där hon träffade en kille från, ja ni anar från var – Dalarna. Han hade ett litet hus i Ludvika. Där bosatte sig paret efter att Boels utbildning på konstfack var avklarad. I det lilla huset bor de kvar, men med åren har det byggts till en hel del och i dag är det ett stort hus, med plats för både familjen och Boels stora skrivarlya.

I 25 år har hon frilansat som författare och illustratör. Något som inte alltid varit så lätt.
– Jag tänkte att om jag flyttar till Ludvika har jag inget annat val än att frilansa vilket var det jag helst ville. Jag lever av en kombination av royaltyn, föreläsningsarvoden, biblioteksersättning, uppdrag åt skapande skola och låga boendekostnader, förklarar Boel Werner.

Det digitala intåget i skrivarvärlden har gjort upplagorna mindre och det har i sin tur gjort det svårare att leva av som författare. Hennes böcker ges ut på olika förlag, mestadels på Opal, Alfabeta och LL-förlag, vilka ger ut lättlästa böcker.
– Det är genom att kombinera skrivande, illustration och formgivning som det har gått att försörja sig, förklarar Boel Werner.

Men numera har hon nästan slutat illustrera åt andra.
– Det är svårt att visualisera vad andra har i huvudet. Så helst illustrerar jag mina egna texter.
En del inhopp på dagstidning och som bildlärare har det också blivit, men det har varit svårt att kombinera samtidigt som hon varit inne i ett kreativt flöde i sitt författarskap.

Boel är också aktiv i författarförbundets sektion för barn- och ungdomsförfattare.
Nytryck av den lättlästa boken Överlevaren Isaq, har just kommit och så sent som i somras var det bokrelease av den efterlängtade comebacken av Våra bästa ritsagor. Boken bygger på två av hennes tidigare utgivna ritsagoböcker som tillsammans sålts i 40 000 exemplar.
– Folk är väldigt fascinerade av ritsagor. På dagis är de böckerna utnötta och stapelvara bland både lärare och pedagoger, berättar Boel.

Ritsagor är bland annat den om gumman och gubben som bodde i ett hus som de delade på, sedan gjorde varsitt fönster som blir ögon på den kommande klara bilden som är en katt.
Boel Werner har mestadels skrivit barn- och ungdomsböcker, men sedan hennes egna barn vuxit upp och lämnat boet har hon inte samma koll på vad som är aktuellt i barnens värld och har fått en del refuserat.

Så därför har hon nu börjat skriva på sin första vuxenroman, som tar avstamp i hennes egen barndom och handlar om att växa upp ensam med ganska excentriska föräldrar och med mycket galna händelser.
– Till exempel berättelsen om hur det gick till när farsan skulle åka till vulken med traktorhjulet, yppar hon.

Kanske kommer hon tillbaka till barn- och ungdomsböckerna om och när hon får barnbarn.
– Det vore ju coolt att få läsa sina egna böcker för barnbarnen, säger hon och lyser upp.
Men hon sitter inte på kammaren och väntar utan har precis byggt klart en Butai, en slags teaterbyggnad för Kamishibai, traditionell Japansk berättarkonst.

Idén fick hon från ett besök på barnboksfestival i Småland.
– Den anknyter till ritsagor och passar mig bra för att jag har illustrationerna och så kan jag använda dels böcker jag inte fått antagna, dels såna som redan getts ut.
– Den här kan rymma tusentals böcker och jag tror det är bra för ungar att utsättas för levande berättelser, avslutar Boel Werner.

Publicerad i Annonsbladet vecka 43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS