“Hade tidigt en bild av att vilja köra allt i just neon, kände att det skulle smälla till rätt bra”, förklarar Olle Ferner delar av den kreativa process som präglar hantverket bakom den nu prisade videon till “No honor among thieves” av hiphopsällskapet The Dishonest Few.
Foto: Foto: Skärmdump från The Dishonest Fews YouTube-kanal

Blytung hiphop och unika neonvärldar i prisad video

FALUN/HEDEMORA. Dalecarlia Music Awards placerar länets laddade musikliv på välförtjänt piedestal. Hårt arbete, stora känslor, gåshud och livsverk omvartannat i en kavalkad av kreativitet. En av årets vinnare är videovirtuosen Olle Ferner. En man som vet värdet av äkta hantverk och tålamodets dygd. – Skapade 4 500 utskurna silhuetter i papper till den här videon, upplyser han gällande ett hyfsat voluminöst produktionsprotokoll.

The Dishonest Few har i “No honor among thieves” flätat svärtade själatrådar med tornkranstunga beats och mässat iordning ett hiphophäng som känns tills det bränns.
Den visuellt rörliga, av Dalapop uppbackade, repertoar som ackompanjerar nämnda monsterdänga får i år utmärkelsen “Årets video” på Dalecarlia Music Awards.
Bakom, bredvid, framför och framför allt i produktionens innersta mitt återfinns Falufostrade och i Hedemora huserande Olle Ferner.
Med fingertoppskänsla för fint hantverk, färg och fläskigt frustande dynamik har en ypperligt oblyg inställning till hårt arbete renderat honom ett av länets tyngsta musikrelaterade priser.
– Jag hoppade in i det här projektet med samma naivitet jag alltid gör, återger Olle starten av det hela.
– Vilket i praktiken innebär att om jag på förhand vetat vad som skulle krävas i form av tid och arbete så hade jag kanske backat ur, men när resultatet blir så här pass bra och man liksom står på andra sidan och kikar in, då känns det i stället hur grymt som helst, redogör han skrattande åt en lika krävande som belönande jobbgärning.
The Dishonest Few utgörs av en kvartett namnkunniga herrar med verifierat brutal kaliber gällande metod att vara slängd i käften.
De fyra är kända under titlar som Henry Bowers, Follow Him to the End of the Desert, Prop Dylan och Soulsaga. Förstnämnda, med tilltalsnamnet Nils, är därtill gammal musikerkompanjon och bekant till Ferner.
När han introducerar tanken att göra en video aktiveras på givet manér Olles skaparcentral.
– Jag presenterade idén och sedan var det bara att skapa mallar och börja klippa.
Och i det här sammanhanget betyder “klippa” den fysiska akten av att klippa med sax eller via kniv finmejsla.
Detaljer möter tålamod möter yrkesstolthet – från ljusbord och pysselverkstad till dator och verklighet.
I Olle Ferners vision skapas vad som är närmast att betrakta som en parallell värld – en flerdimensionell tagning i kulör, form och med fantasitriggande förtecken.
– Allt är i papper, och totalt skapade jag 4 500 silhuetter till “No honor among thieves”, förklarar han.
Och fortsätter:
– När jag vill göra en produktion så blir det hela svepet. Ska videon innehålla lyktstolpar, träd, gräs, personer? Då måste jag tillverka lyktstolpar, träd, gräs och personer.
Tekniken rubriceras på ruta ett som “stop motion”, och ser i Olles tolkning ett universum i papper som sett till helheten inkluderar faser som manus, bygga värld, animera, editera, effekthantering.
Med mera.
Resultatet är som i nu DMA-prisade videoverket till The Dishonest Few bjärt, neondundrande stämningsladdat med kontraster och spännande knaster i expressivt raster.
– Hade tidigt en bild av att vilja köra allt i just neon, kände att det skulle smälla till rätt bra, förklarar han och kan med facit i hand landa i tanken att tanke och taktik trillade rakt in i triumf.
Vad händer nu?
– Jag gör projektioner till en hiphopproduktion som innehåller folk från gruppen Labyrint. Den har titeln “Bra där!” och ska framöver spelas på stora scenen på Uppsala stadsteater, berättar Olle Ferner.

Alla vinnare i DMA 2021
• Årets musikvideo – “No honor among thieves” – The Dishonest Few (Olle Ferner)
• Årets artist – Miss Li
• Årets insats – Säg det med en sång – Johan Eriksson
• Årets nykomling – Bolaget
• Årets album – “Poverty metal” – Henrik Palm
• Årets klassiska – Matthew Peterson
• Årets band – Brothers of Metal
• Årets låt – “Komplicerad” – Miss Li
• Årets producent – Mike Emilio
• Årets låtskrivare – Linda Karlsson
• Juryns hederspris – Lena Willemark
• Studieförbundens pris – Popkollo Dalarna
• Årets folkmusik – Maria Jonsson
(Källa: Dalecarlia Music Awards).

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS