ANNONS

I år öppnar Åsa Andersson Blötbergsboden för ensamma och hemlösa på julafton. “Om jag kan glädja några stycken så ger det mig väldigt mycket tillbaka”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Blötbergets egen jultomte öppnar sin bod för ensamma och hemlösa

BLÖTBERGET. Åsa Andersson är Blötbergets egen tomte. På julafton öppnar hon sin bod för ensamma och hemlösa och bjuder på mat, gemenskap och värme. – Om jag får se en liten glad glimt i några ögon, så ger det mig väldigt mycket, säger hon.

Åsa Andersson har drivit Blötbergsboden i 20 år. De första tio åren hemma på gården och de senaste i gamla Konsum. När tidningen kommer på besök håller hon och hennes vän och volontären Kerstin Lindberg på att förbereda inför julmarknaden. Åsa pratar i telefon med en utställare och Kerstin packar kakor.
– Det är alltid full aktivitet här, konstaterar Kerstin som hellre hjälper till än sitter ensam hemma och har “dötråkigt” som pensionär.

Anledningen till att Åsa startade eget var att hon var trött på sitt dåvarande jobb och ville göra något som hon trodde hon skulle trivas med.
– I början var det en ren vävbutik, berättar hon.
Fortfarande är det tyger och garn som är basen, men företaget har också utökats med webbutik, sommarcafé och lite andra prylar och växter.
– Jag kan välja vad jag vill göra. Vill jag göra julgrupper, så gör jag det. Och vill jag odla 40 olika sorters tomater som i somras, så gör jag det, säger Åsa.
Så du har inte ångrat att du blev egenföretagare?
– Absolut inte. Jag får göra det jag älskar och får träffa så många härliga, positiva och glada människor.

Åsa har också sedan länge ett socialt engagemang och jobbade under många år som familjehems- och jourhemsförälder. När hon inför årets jul insåg att varken sambon eller barn- och barnbarn skulle fira julafton med henne fick hon en idé: Att bjuda in behövande att fira jul i “Boa” med julmat, glögg, spel och julklappar.
– En dröm vore att få en blandning av hemlösa, missbrukare i skapligt skick och ensamstående som får mötas under några timmar på julafton.
Hon och Kerstin känner igen flera bostadslösa i trakten och har aldrig haft några problem med dem utan säger att det finns en ömsesidig respekt.
–Det är speciellt en hemlös som vi försöker jaga och bjuda in nu, men han har varken telefon eller tillgång till sociala medier, berättar Kerstin.
Sedan Åsa berättade om sina julplaner på Facebook så har hon överösts med positiva kommentarer och erbjudanden om pengar, mat och stickade strumpor till gästerna.
–Folk bryr sig verkligen, bara man hjälper dem lite på traven. Det är väldigt roligt med all kred jag fått, men det absolut inte därför jag gör det.
Varför gör du det, då?
– För att det ger mig själv så mycket också; att kunna glädja andra som annars inte skulle få fira jul.
Kommer den riktiga jultomten också?
– Det är inte bestämt än.

Fakta/Åsa Andersson
Bor: I Blötberget.
Ålder: 60.
Familj: Sambon Micke, tre barn och fem barnbarn.
Yrke: Egenföretagare.
Intressen: Hantverk, trädgård och möten med människor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS