Blodomloppet 2019 i regn och rusk.
Foto: Veronica Rigtorp

Blöta löpare i vitalt lopp

BORLÄNGE. I ömsom spöregn och sol, genomfördes årets upplaga av Blodomloppet. Många genomförde loppet för första gången.

Femton PRO pensionärerna från Ludvika hade kommit för att delta, några för första gången, andra var Blodomloppsveteraner och så proffset Håkan Vikberg som hade 20 Lidingölopp på meritlistan.
Gänget hör till PROs vandringsgrupp som har hela 60 anmälda.
– Vi träffas och vandrar en gång i veckan, och varvar korta med långa promenader. Det kan vara en promenad i stan, eller en längre vandring som till Jätturn nu senast, berättar Roland Sköld.
I regel är det 15-20 som är med varje gång, både friskusar och folk med ingen träningsbakgrund.
– Vi ser till att alla kan hänga med, förklarar han.
– I höstas var det start för nysatsningen på friskvård inom PRO Ludvika, även centralt har PRO en friskvårdsatsning.
Exempelvis har PRO; utegyma, yoga, fallskyddsträning med judoklubben och cykelaktivitet är på gång.
Efter en inledande fika tar sig gänget till start i femkilometers promenadloppet.

Blodomloppet i Borlänge är landets femte största lopp.
– Året lopp med cirka 9 000 deltagare gör det till ett av länets större arrangemang berättar, marknadsansvarig Mats Mårtensson från Stora Tuna OK.
För att slippa att någon springer fel fanns det i år en röd linje längs 5 och 10 km tidbanor.
Fjolårets succé Lilla Blodomloppet genomfördes även i år. Banorna justeras för bättre framkomlighet, men fortfarande samma mål som övriga.

Blodomloppet grundades 1993 med syfte att få fler intresserade av att bli blodgivare. Syftet är detsamma än idag.
På plats vid loppet fanns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.
– Blodomloppet är jätteviktigt för oss på blodcentralen, det är vårt enskilt största rekryteringstillfälle, berättar Sara Andersson från blodcentralerna i Dalarna. Vi behöver ständigt påfyllnad av nya blodgivare, betonar hon.

Drygt 7 000 personer är aktiva blodgivare i Dalarnas län.
– Antalet aktiva blodgivare skulle behöva vara åtminstone 10 000. Vårt mål är att tappa 14 000 blodpåsar per år. Det senaste året har vi kommit upp till målet. Men vi behöver fler blodgivare eftersom flera av Dalarnas blodgivare är äldre fortsätter Sara Andersson.
Blodcentralen ser också Blodomloppet som ett sätt att både uppmärksamma befintliga givare och att sprida budskapet om vad blodgivning handlar om.
– Blod kan inte tillverkas utan måste lämnas från människa till människa. Utan blodgivare stannar sjukvården, berättar Sara Andersson.
Arrangörer av Blodomloppet i Borlänge är Stora Tuna Orienteringsklubb, Kvarnsveden GoIF Friidrott, Blodcentralerna i Dalarna.

Publicerad i Annonsbladet vecka 23 2019

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS