ANNONS

Anders Nilsson insatsledare
Foto: Thomaz Andersson

Blixtnedslag orsakade flera bränder

DALARNA. Strax före 15.00 på fredagseftermiddagen inkom larm om brand vid båthusen i Gimmen, Sifferbo, i Gagnef kommun. Boende i området hade sett blixten slå ner och slog larm.

Räddningstjänsten Dala Mitt var snabbt på plats för att släcka den brand som uppstått Kring klockan 17.00 ansåg operativ räddningsledare Johan Nordin att man fått bukt på branden. Insatsledaren på plats Anders Nilsson berättade att ett blixtnedslag på ett hygge startat branden som därefter gått till skogen i kanterna på kalhygget. Där lyckades man snabbt komma till brandplatsen tack vare stugägare som sett blixten slå ner och därefter rökutveckling, som lett till att de larmat. Branden kunde därför begränsas.
Delar av brandstyrkan, vattenbilen med personal, kunde skickas till den brand som ungefär samtidigt uppstått vid Uddberget.
Därifrån steg två rejäla rökpelare över skogen. Räddningsledaren Johan Nordin från Räddningstjänsten Dala Mitt berättade att den andra rökpelaren härrörde från brand på Uddberget, vid sjön Nedre Valsan i utkanten av Falu kommun vid gränsen mot Borlänge kommun.
Den branden var fortfarande aktiv vid 17-tiden, men räddningstjänsten är i skrivande stund på plats och har påbörjat släckningsarbetet.
Även en mindre brand utbröt vid halv 13.30-tiden på fredagseftermiddagen utanför Fredriksberg, men den branden var snabbt under kontroll.
I Hedemora utbröt en gräsbrand vid tolvtiden på fredagen, när räddningstjänsten släckte branden och kunde lämna platsen redan efter en timme.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS