Blågrönt styre i Landstinget

DALARNA Det historiska maktskiftet i landstinget är ett faktum. Socialdemokraterna får efter 92 år lämna platsen vid rodret.

Dalarnas Sjukvårdsparti och Miljöpartiet gör allianspartierna sällskap vid landstingsmakten kommande fyra år.
“Sjukvårdsalliansen” har 43 av de 83 mandaten.

Moderaternas frontfigur Ulf Berg har framfört en vilja till förändring inom landstinget.
– Ja, det som måste ske är ju främst två saker.
– Vi måste först och främst få personal att vilja jobba inom vården. Den andra är att vi måste beta av vårdköerna, det måste gå betydligt snabbare att få vård än vad som i nuläget kan vara fallet, framhåller han.

Det är första gången på hela 92 år som Socialdemokraterna ej är förste styrman vid vårdrodret. Man tappade fem mandat i valet, och partiets starke man i landstinget, Gunnar Barke, har anfört att han lämnar sin ledande position i landstinget. Han innehar alltjämt uppdrag inom landstingsfullmäktige samt nämnd- alternativt styrelseåtaganden för landstinget.

Landstinget Dalarna är länets största arbetsgivare med cirka 8 500 medarbetare.
Den totala driftbudgeten för 2018 är drygt 9 miljarder kronor.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FINNBO/BJURSÅS Livemusiken för en tynande tillvaro i pandemins tidevarv. I Finnbo satsar nu friska styrkor på att faktiskt fixa ett fysiskt framträdande. Sköna toner i sköna miljöer.
FALUN Anfall är bästa försvar, heter det. En filosofi som anammas av Pontus Lingebrand. – När andra klappar igen så bygger vi ut, konstaterar han.
FALUN Ett bo i ro. Färgat av fart, fläkt och fritid med familjära förtecken. På Tersen är gemenskap lika med livskvalitet.