Blågrönt styre i Landstinget

DALARNA Det historiska maktskiftet i landstinget är ett faktum. Socialdemokraterna får efter 92 år lämna platsen vid rodret.

Dalarnas Sjukvårdsparti och Miljöpartiet gör allianspartierna sällskap vid landstingsmakten kommande fyra år.
“Sjukvårdsalliansen” har 43 av de 83 mandaten.

Moderaternas frontfigur Ulf Berg har framfört en vilja till förändring inom landstinget.
– Ja, det som måste ske är ju främst två saker.
– Vi måste först och främst få personal att vilja jobba inom vården. Den andra är att vi måste beta av vårdköerna, det måste gå betydligt snabbare att få vård än vad som i nuläget kan vara fallet, framhåller han.

Det är första gången på hela 92 år som Socialdemokraterna ej är förste styrman vid vårdrodret. Man tappade fem mandat i valet, och partiets starke man i landstinget, Gunnar Barke, har anfört att han lämnar sin ledande position i landstinget. Han innehar alltjämt uppdrag inom landstingsfullmäktige samt nämnd- alternativt styrelseåtaganden för landstinget.

Landstinget Dalarna är länets största arbetsgivare med cirka 8 500 medarbetare.
Den totala driftbudgeten för 2018 är drygt 9 miljarder kronor.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FALUN Hennes karriär bygger på frakturer. Passionen till sjuksköterskeyrket är dock obruten. Malin Hellman har förtjänat titeln ”Årets ortopedsjuksköterska".
Lina Bergman söker roten till det onda känt som havandeskapsförgiftning. Med Falun som bas och Göteborg som befintligt bo. Hela världens kvinnor som målgrupp.
FALUN Med rutin kommer rådighet. Sida vid sida med sportslig visdom brinner en eld. Sveriges bäste spelare heter Emil Johansson och krigar i IBF Faluns färger.