ANNONS

Vernissagen för årets Avesta Art sker 18 maj och årets utställning heter Festen. “Namnet har hämtats från den stora fest som hölls när Avesta blev stad igen 1919”, säger curatorn Linda Wallenberg
Foto: Pär Sönnert

Bjuder in till konstrik fest i Verket

AVESTA. Verket har på nytt fyllts av konstverk av olika slag. Vernissagen för årets Avesta Art sker den 18 maj och årets utställning heter Festen.

När Linda Wallenberg läste på om Avestas och Verkets historia fastnade hon för den stora fest som hölls 1919, för att fira att Avesta hade fått tillbaka sina stadsrättigheter.
– Ägarna för Verket bjöd in 1 000 personer, varav bara två kvinnor, till en stor fest. Jag tyckte att det var spännande att utgå från detta i sommarens utställning, förklarar Linda.

Vid Annonsbladets besök i Verket är det ännu ett par veckor kvar till vernissagen och förberedelserna pågår för fullt. I en av de gigantiska salarna står ett 29 meter långt bord uppdukat. Konstnären Natasha Dahnberg målar fläckar på den vita bordsduken.
– Jag kallar detta för “Sista middagen”. Jag målar här med kaffe som blandats med jord. Det symboliserar festen samt livet och döden. Man tänker lite på vad det är vi festar för. Detta kanske är vår sista fest, säger Natasha Dahnberg.

Det 29 meter långa bord ser ut att ha dukats med vita linneservetter. Men skenet bedrar. Servetterna är nämligen gjorda av porslin.
– Jag har kavlat ut dem och “vikt” servetterna på olika sätt. Det går att göra mellan tre och fem servetter om dagen och jag har ungefär 100 stycken med i utställningen.
Tanken är att gestalta middagen när den är avslutat och gästerna har lämnat bordet.
– Vissa viker ihop sin servett prydligt medan andra bara lämnar den hopknölad, förklarar Natasha Dahnberg.

Bordet innehåller även flera obelixer som bryter av.
– Jag har hämtat inspiration från den ryska påskosten pasha. De ser ut så här, men är mycket mindre. Påskosten får in det sakrala i konstverket, det blir lite av den sista måltiden i och med påsken, säger Natasha som har skissat på konstverket sedan i höstas.
– Verket är en otroligt maskulin miljö och med linneservetterna och det ljusa vill jag få med kvinnorna. Det symboliserar det feminina i denna mörka och maskulina miljö, berättar hon.

I ett rum lite längre bort har Torbjörn Grass ställt upp en massa metallföremål, bland annat en kakburk, en korvburk och en bensindunk. En lång rad sladdar kopplar sedan samman de olika föremålen med varandra.
– Med hjälp av elektromagneter ska jag få dessa föremål att “sjunga” och på så sätt skapa en komposition på 7-10 minuter som kommer att spelas i rummet. Jag är musiker och utbildad gitarrist men här ska jag använda 19 andra slags “instrument”. Många av metallföremålen har jag hittat här på Verket, berättar Torbjörn Grass.

Hans ”Opera tactile” är ett stående konstverk på Verket och hans nya konstverk kommer att visas bara ett par meter därifrån, i rummet intill.
– Jag är ingen bildkonstnär, men det blir ju väldigt visuellt ändå. Jag gör på mitt sätt. När jag börjar med ett verk så vet jag aldrig vad det ska bli. Just det här konstverket är ju en slags uppfinning från början, förklarar Torbjörn Grass.
Han hittar inspiration i övergivna och nedlagda verksamheter.
– Jag har tagit avstamp i tanken om varför vi dras till det destruktiva och nedlagda. När något läggs ner och överges så vill vi dit och skapa konst i lokalerna, säger Torbjörn Grass.

Avesta Art pågår mellan 18 maj och 15 september. I utställningen Festen medverkar Natsaha Dahnberg, Maider López, Joana Vasconcelos och Jacob Dahlgren. I sidoutställningen Presenten medverkar Claes Ahlbäck, Johan Ahlbäck, Henk Brass, Torbjörn Grass Fredrik Johansson Marle, Rune Johansson, Julie Leonardsson, Ann-Charlotte Nordahl, Ragnhild Nordensten, Bert Olls, Ulla Zimmerman, Ulla Wennberg och Lars Östling.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS