ANNONS

Linnea Björn, som gör musik under artistnamnet Bjoern, är uppvuxen i Hedemora samt i Ingolsbenning, i Norbergs kommun. Nyligen släppte hon sin första EP: “”The Nature of Fantastic Things”.
Foto: Karin Lundin

Bjoern släppte sin debut-EP – vill spela mer på hemmaplan: “Vore jätteroligt”

HEDEMORA/NORBERG Linnea Björn, som gör musik under artistnamnet Bjoern, har släppt sin första EP. “En av låtarna släppte jag som singel för två år sedan, så det känns som ett avslut att äntligen få ge ut EP:n”, säger Bjoern, som är uppvuxen i Hedemora samt i Ingolsbenning, i Norbergs kommun.

När Annonsbladet når Linnea Björn på telefon är hon på väg till en podcastinspelning.
– Men vi kan testa att prata på vägen dit, säger hon.
Det har gått ett par veckor sedan releasen av hennes första EP, med namnet “The Nature of Fantastic Things” som innehåller fem låtar.
– Det känns så skönt att äntligen ha fått ge ut EP:n. Jag gav ju ut den första singeln redan för två år sedan. Det har tagit tid att samla ihop låtarna, det blev ett långdraget släpp detta. Eftersom jag skrev låtarna för så länge sedan så känns det bra att ge ut dem nu. De representerar ett gammalt kapitel för mig, så det känns som ett avslut att äntligen få ge ut EP:n, säger Linnea Björn.

Hon har dock redan börjat skriva nya låtar.
– De gamla har ett tyngre tema, då jag skrev dem när jag mådde dåligt. Det har varit terapeutiskt att skriva och spela in låtarna. Men nu blir det lite mer varierat framöver och kanske lite mer “peppig” musik, även om jag nog alltid kommer att gå in i min melankoli för att hitta inspirationen. Det är i den känslan som jag hittar min inre historieberättare. Just nu är jag inne i en experimentell fas med musiken och jag får se var det landar någonstans, säger Linnea Björn.

Förutom låtarna, som är terapeutiska för Linnea, så driver hon även podcasten “Hear me think”, där hon ventilerar sina tankar om allt möjligt.
– Jag funderar väldigt mycket, på olika saker, och det är terapeutiskt att ha en ventil att få ur sig mina tankar. Jag har både musiken och podcasten som jag kan uttrycka mig genom.

Någon större vila efter EP-släppet blir det dock inte.
– Nej, jag håller på att spela in nya låtar, som jag hoppas kunna släppa i början av nästa år. Det är lika bra att vänta till dess att julen är avklarad, för nu är det ju bara julmusik som gäller. Den här gången hoppas jag bli lite mer kontinuerlig med min musik.

Häromveckan spelade Linnea Björn på hemmaplan på Hedemora Out ´n Loud. ” Det blev som en stor släktträff då jag hade hela släkten i publiken”, säger Linnea som även gärna vill spela i sin andra gamla hemkommun Norberg framöver.  Foto: Karin Lundin

Hur vill du själv beskriva din musik?
– Det är svårt. Jag har fått höra att jag gör “episk indiepop” och att det är lite cinematiskt. Det tycker jag är en bra beskrivning. Jag inspireras mycket av filmmusik. Men jag tycker att det är svårt att placera mig själv i en genre, jag tänker inte på olika genres när jag gör musik, det blir väldigt blandat.

Linnea Björn har nyligen börjat spela live igen, efter det långa pandemiuppehållet, men hon blev tvungen att ställa in en spelning på Södra Teatern i Stockholm i slutet av november.
– Jag åkte på en förkylning, men nu är jag bättre igen. Det var ju typiskt att få ställa in, efter att ha väntat så länge på att börja spela live igen.

Och som musiker måste du väl vara extra försiktig med rösten också?
– Ja, absolut. Men jag har faktiskt testat att göra musik när jag varit hes. För några år sedan var jag i Los Angeles och gjorde filmmusik tillsammans med en kille som heter Martin Wiklund. Då gjorde vi många låtar där jag skrek mycket, vilket gjorde att jag blev väldigt hes. Men vi testade att spela in en låt där jag sjöng trots att jag var hes. Det blev ett rätt häftigt resultat, men man måste vara snäll mot rösten.

Apropå att spela live så spelade hon nyligen på hemmaplan i Hedemora, vid Hedemora Out ´n Loud.
– Det var otroligt kul! Det blev som en stor släktträff då jag hade hela släkten i publiken. Det var jätteroligt att spela hemma i Hedemora igen.

Men du har inte spelat på hemmaplan i Norberg ännu?
– Nej, inte än, men det hoppas jag jättemycket på. Jag vill verkligen fixa ihop en spelning även i Norberg, det hade varit jätteroligt, säger Linnea Björn.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter och Avesta/Norberg) nr 50, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS