ANNONS

Linnéa Björn, som är uppvuxen i Hedemora och Norberg, gör musik under artistnamnet Bjoern. Kläderna som hon bär på sina pressbilder har sytts av vännen Rita Roslin.
Foto: Karin Lundin

Bjoern hyllas av världsartist: “Känns jättestort”

NORBERG/HEDEMORA Linnéa Björn gör musik under artistnamnet Bjoern. Hon är uppvuxen i Norberg och Hedemora. Nyligen blev hon hyllad av australiska världsartisten Tones and I.

Linnéa Björn levde sina första år i Hedemora men flyttade sedan över kommun- och länsgränsen till Ingolsbenning i Norbergs kommun.
Som liten var hon framgångsrik skidåkare, vilket ledde henne till skidgymnasiet i Mora. Men musiken fanns också tidigt där.

– Jag har väl egentligen alltid hållit på med musik sedan jag var liten, även om jag då främst hade fokus på fotboll och skidåkning. Jag har väl alltid varit lite hyperaktiv och musiken blev ett sätt för mig att lugna ner mig lite, säger Linnéa Björn.

När hon lade skidorna på hyllan så blev det mer fokus på musiken.
– För fem, sex år sedan började jag satsa på musiken. Jag var med i “Idol” 2014 men åkte ut i gruppmomentet. Men det var nog lika bra att jag inte gick vidare, jag var inte redo då, säger hon.

Nyligen var hon med i TV4:s “Nyhetsmorgon” där hon berättade om sin bakgrund som ungdomsskidåkare på elitnivå, vilket bland annat ledde till att hon drabbades av anorexia.
Upplevelserna från den här tiden har hon tagit med sig till låtarna på sin kommande debut-EP “The Nature of Fantastic Things” som släpps i höst. Under våren har hon släppt singlarna “Why”, “Hold Me” och “Rocket”.

– Det känns häftigt att får knyta ihop den här tiden lite. Det är svårt att göra något nytt innan jag känner att jag kan kräma ut allt här. Låtarna handlar om en fas i mitt liv, om mental hälsa. Det är lite allvarligare ämnen. Sedan ska jag gå vidare med nya låtar, om mina nuvarande känslor, säger Linnéa Björn.

Hon tror dock att hon har nytta av sin bakgrund som elitskidåkare i sin nya karriär som musiker.
– Jag är bra på långsiktigt planerade. Längdskidåkning är en sport som tar många år innan man blir bra i. Och jag är en tävlingsmänniska och det är lite samma sak inför en tävling som när man ska ut på scen. Adrenalinkicken är densamma.

Kan du beskriva din musik?
– Man kanske kan kalla den för nordisk powerpop. Jag är inspirerad av gamla visor, men har lyssnat på väldigt olika genrer. Jag gillar när det är lite rockigt, men att det inte känns som att jag är i genren rock. Lite hårdare sound med finare melodier. Flera gånger har jag fått höra att min musik låter som de norska artisterna Susanne Sundfør och Aurora, så jag har tydligen lite norskt sound.

Skriver du låtarna själv?
– Både och. Jag skriver låtarna både själv och tillsammans med andra. Däremot vill jag skriva själva texterna själv. Texterna ska handla om sådant som jag själv varit med om. Ofta börjar det med melodin, att jag sitter vid pianot eller med gitarren och så kommer det ett par ord. Sedan väcks minnen till liv och så blir det mer ord. Det svåra är att få ner allt som man vill säga i ett par få ord.

Även om hemadressen numera finns i Stockholm så är Linnéa ofta hem till Ingolsbenning.
– Det är skönt att komma hem till skogen och varva ner. Jag får mycket inspiration i skogen. Jag är ju uppvuxen mitt i skogen och känner mig som mest trygg här. Jag behöver vara i naturen. Det kan bli lite för mycket stress i Stockholm.

Nyligen fick Linnéa ett intressant telefonsamtal. I andra änden fanns Toni Watson, från Australien, som nyligen blivit känd över hela världen under artistnamnet Tones and I och sin hit “Dance Monkey”, som har streamats drygt 1,7 miljarder gånger.

– Hon vet vilken skillnad en hitlåt kan göra och därför utlyste hon tävlingen “That One Song” för att lyfta okända artister. Mitt management tipsade mig om tävlingen och jag sökte. Sedan ringde hon till mig och berättade att jag var en av 20 finalister. När hon ringde var jag den enda artisten från Europa. Det känns jättestort. Hon gillar verkligen min musik och sade att den skulle passa i Australien. Tävlingen avgörs sedan med en omröstning. Jag kommer att publicera mer information om tävlingen på mitt Instagramkonto, @bjoernlinnea.
Via den här länken går det att rösta på Linnéas låt.

Utöver musiken driver Linnéa Björn även podcasten #HEARMETHINK, där hon ventilerar sina tankar om allt möjligt.
– Jag vill bidra till att göra det enklare att prata om tyngre ämnen. Här delar jag med mig om mina tankar om olika saker, exempelvis rädsla eller tacksamhet. Jag lär mig väldigt mycket om mig själv av detta. Jag samlar ihop tankarna, det är som att gå till en terapeut, säger hon.

Som så många andra musiker har hon sett spelningar ställas in under våren och sommaren.
– Det är klart att det har påverkat mig, men det har gett mig en möjlighet att tänka mycket och reflektera över allt som händer i världen. Även om det har påverkat mig rent ekonomiskt så har det samtidigt gett mig väldigt mycket. Jag har lärt mig mycket och har kunnat ladda batterierna ordentligt.

Skulle du vilja uppträda i Hedemora och Norberg framöver?
– Jag hade faktiskt en spelning inbokad i Hedemora, men den ställdes in. Jag spelade in videon till min låt “Why” vid Mimerlaven i Norberg och det hade varit häftigt att uppträda där någonstans. Nicklas Olivensjö (numera rektor på Centralskolan i Norberg) och hans dotter var med i den videon. Nicklas var min musiklärare när jag gick i skolan och han var en av dem som pushade mig att fortsätta med musiken.

Fakta:
Namn: Linnéa Björn. Gör musik under artistnamnet Bjoern. “Det lät lite väl likt Björk att använda mitt efternamn så jag bytte ut ö:et mot oe”.
Ålder: 26
Bor: Stockholm, men är uppvuxen i Hedemora och Norberg
Familj: Pappa Thomas bor i Myckelby (Hedemora kommun), Mamma Katarina bor i Ingolsbenning. Sedan har jag tre syskon, Samuel, Zackarias och Mathilda. De pluggar och bor på lite olika ställen.
Yrke: Musiker, försöker att hålla mig flytande. Jag skriver även lite filmmusik i ett annat projekt tillsammans med Martin Wiklund som är bosatt i Los Angeles. I det projektet fokuserar vi på filmtrailers. Sedan gör vi lite musik till spel också.
Intressen: Jag jobbar ju med mitt största intresse men utöver musiken så gillar jag att vara kreativ, att måla och designa. Jag gillar även att träna och vandra i naturen.
Största framträdandet hittills: När jag uppträdde i TV4:s “Nyhetsmorgon” häromveckan.
Aktuell: En av 20 utvalda till Tones & I:s tävling “That One Song“. Släpper sin första EP “The Nature of Fantastic Things” i höst. Driver även podcasten #HEARMETHINK. Publicerar information om sin musik på Instagram där hon heter @bjoernlinnea.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 36, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS