ANNONS

I dagsläget finns bara en biogasmack i Dalarna, intill SSAB i Borlänge – där bilden är tagen. Nu ska ytterligare en biogasmack byggas i Säter, vid den södra rondellen längs riksväg 70.
Foto: Pär Sönnert

Biogasmack ska byggas i Säter

SÄTER. Via Klimatklivet har pengar delats ut i stöd till att bygga en biogasmack vid den södra rondellen i Säter.

Detta är den största investeringen som får pengar i Dalarna.
Det statliga investeringsstödet Klimatklivet ska gå till lokala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Efter det senaste valet pausades arbetet med att behandla nya ansökningar men en nysatsning från regeringen har gjort att sju ansökningar från Dalarna nu får dela på 6,8 miljoner kronor i stöd via Klimatklivet. Mest pengar går till investeringen i en biogasmack i Säter.
Det är Naturvårdsverket som fattar beslut om hur delar av de nya medlen ska fördelas. I Dalarna hade 18 ansökningar inkommit och sju av dem har beviljats stöd. Den största satsningen görs i Säter där Nordic Gas Solutions AB får 5,9 miljoner kronor till investeringen i en ny biogasmack som ska byggas vid riksväg 70 intill den södra rondellen, med Sätersmeden, i närheten av den plats där det även ska byggas en biltvätt.
– Sedan tidigare finns det en biogasmack i Borlänge och tre andra ansökningar om biogasmackar har beviljats i Falun och Borlänge, men de har ännu inte byggts. Det är positivt att det tas fram fler och fler förnyelsebara alternativ till länets fordon, och i fler orter. Säters kommun är mycket positiva till biogasmacken och vill själva köpa biogasbilar, säger Annika Varghans, klimatstrateg på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v5

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS