ANNONS

Mikael Westberg (S), ordförande i Bildningsstyrelsen, Bengt Albertsson, resultatenhetschef för grundskolan och Maria Andersson (S), vice ordförande i bildningsstyrelsen.
Foto: Rebecca Linder

Bildning går mot ett underskott

AVESTA. Årsprognosen för bildningsförvaltningen pekar mot ett underskott på fem miljoner kronor. Därför försöker man nu spara in pengar där det går.

– Vi har ett ansträngt läge och har jobbat med olika åtgärder hela året för att kunna få budgeten att gå ihop, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.

Orsaken till underskottet är att ekonomin för grundskolan inte går ihop. Skolan har fått stora elevökningar och har tagit emot många nyanlända.
– Nu får vi ju statsbidrag för modersmål och studiehandledning av nyanlända, men själva elevökningsbiten är svårare att få budget för. Det är svårt för kommunens ekonomi totalt. Ramhöjningen för grundskolan ökar inte i paritet med antalet elever så då är blir svårt, berättar Bengt Albertsson, resultatenhetschef för grundskolan.

Detta gör att man måste försöka spara in pengar inom andra sektorer på förvaltningen. Det är ett arbete som har pågått hela året eftersom man sett redan tidigt de ökade kostnaderna inom grundskolan.
– Vi har nu till exempel gjort om uthyrningsreglerna i Avestaparken för att minska personalen där, för kunna flytta över pengar till skolan. Det är såna åtgärder vi får fortsätta titta på, säger Maria Andersson (S), vice ordförande i bildningsstyrelsen.

Ett annat exempel på besparing är flytten av Jularbomuseet och Sportoteket och Mikael Westberg flaggar för att det förmodligen kommer att bli mer liknande överflyttningar av pengar inom förvaltningen framöver.

– Vi kommer att jobba vidare med det här. Det är man skyldig att göra som styrelse när man har ett underskott. Vårt mål är att komma till noll och vi träffas ju första gången i budgetgruppen nu den kommande veckan, men visst blir det tufft eftersom det bara är tre månader kvar, säger Mikael Westberg.

Trots det ökande elevantalet så har antalet behöriga lärare inom grundskolan ökat om man jämför med förra året. Då låg behörigheten på 73,6 procent och nu är man uppe i 76 procent. Av de 24 procenten som räknas som obehöriga är det 11,2 procent som studerar samtidigt som de jobbar för att få sin examen. Det är också en del som har en så kallad arbetsintegrerad utbildning.

Så andelen helt obehöriga lärare, som inte jobbar för och planerar att ta lärarexamen inom en framtid landar då på 12,8 procent.
– Det rör sig om 33 personer. Vi är inte nöjda men vi ser att jobbet som har lagt ner har börjat ge resultat, säger Bengt Albertsson.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 39 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS