ANNONS

Kenneth Friberg på Avesta bibliotek med några av Rune Jonssons karakteristiska svartvita fotografier.
Foto: John Leander

Bilder från fotograflegend ställs ut

AVESTA Rune Jonsson är en ikon som ”alla” svenska fotografer känner till. Det berättar Kenneth Friberg från Folkare Fotoklubb, som nu ställer ut Rune Jonssons bilder på biblioteket i Avesta.

Han har kallats för Sveriges meste fotolärare. Hans skrev alla fotoartiklar till nationalencyklopedin och skrev också mängder av kurslitteratur till utbildningar.
Och givetvis var också Rune Jonsson själv en fingerfärdig fotograf och hans bilder höll “genomgående otroligt hög kvalitet”, enligt Kenneth Friberg.
– 99 procent av bilderna var svartvita och analoga.

Det mest typiska för Rune Jonsson var, enligt Kenneth, att han inte var någon studiofotograf. ”Gatufotografering” var det han var bäst på.
– Han såg händelser på stan. Det var ögonblicksbilder. Han hade ett väldigt gott öga för det. Att fånga ögonblicket var hans grej.
Anledningen till att Kenneth Friberg nu kan ställa ut Rune Jonsson bilder på biblioteket i Avesta är för att han var god vän med Rune Jonsson, som gick bort 2010.
– Jag kände honom i många år. Jag hade honom som lärare på konstfack på 60-talet. Sen hade vi kurser tillsammans. Jag var ofta hemma hos honom i Fruängen och vid ett tillfälle i början på 2000-talet var vi nere i hans källarkontor. Där stod hans utställningsbilder, från när han gick i pension 1997, i kassar. Han skulle slänga dem sa han. Då frågade jag om jag fick ta dem.
Det fick Kenneth och det är just de bilderna som står utställda på biblioteket i Avesta, från nu och fram till den 8 december.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS