Pia Carlsson och Moa Stigsdotter har placerat ut hus och figurer som kommer att ingå i en rörlig Youtube-film.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Biblioteket plats för film och digital delaktighet

NORBERG Biblioteket i Norberg är inte bara en plats för boklån. Här pågår både filmproduktion och hjälp till de som befinner sig i digitalt utanförskap genom IT-pedagog Moa Stigsdotter.

Inspelning pågår och det är många moment som krävs för en kortfilm med rörlig bild.
– Vi har gått en filmkurs genom region Västmanland och då fick vi fin utrusning. Nu har alla bibliotek i länet filmutrusning, säger bibliotekspedagog Pia Carlsson.
En del av biblioteket är förvandlat till en liten filmstudio med riggad belysning mot ett bord där ett hus, tomte och små djur tagit plats. Moa Stigsdotter filmar och klipper materialet och är beredd med kameran medan Pia Carlsson arrangerar figurerna mellan tagningarna.
– Nu spelar vi in en animerad kortfilm. Tekniken kallas för stop motion och bygger på flera bildtagningar av figurerna som successivt flyttas mellan tagningarna. Resultatet blir en film med rörliga bilder, säger Pia Carlsson.
Norbergs bibliotek har producerat flera kortfilmer kallat “Pia i Stora skogen” som finns tillgängliga på biliotekets Youtube-kanal. Filmerna är en del av det gemensamma länsprojektet Bokstart som syftar till att stimulera språkutvecklingen hos barn upp till tre år. Pia spelar gitarr och sjunger i filmerna och genom sång, musik och rörelse lär sig barnen språkljud, -rytm och meningsbyggnad.
– Idén tog form under pandemin och nu fortsätter vi. Det här är så roligt och uppskattat av de som tittar på filmerna också, säger Pia Carlsson och fortsätter:
– I mars går jag i pension och att få avsluta med det här som är bland det roligaste jag har gjort känns jättebra.
– Youtube-filmerna har nära 400 visningar så vi har fått fin respons och mina barn, som är två och fyra år, tycker det är jättekul, säger Moa.
Även en kort Youtube-film tar tid, särskild när man använder sig av stop motion då många tagningar krävs för en rörelse.
– En 20 minuter lång inspelning resulterar i cirka fem sekunders rörlig bild, säger Moa.

Moa jobbar som IT-pedagog och projektledare för digitaliseringshjälp med syfte att hjälpa de som befinner sig i digitalt utanförskap. Projektet vänder sig till de som är 65 år och äldre och Moa hjälper till med datoranvändning, att komma igång med mobiltelefonen, att söka information på internet med mera.
– Det finns ett behov bland både äldre och yngre som kanske inte har en dator eller inte vet hur de ska göra ansökningar med mera, säger Moa.
Nu lider projekttiden mot sitt slut och på frågan om inte tjänsten kan bli permanent svarar Moa:
– Ja, vi har påtalat det här för vår chef men jag tror inte att det är aktuellt. Men vi fortsätter att hjälpa i den mån det går. Men för att minska klyftan i det digitala utanförskapet tror jag att det är viktigt att både myndigheter, privata aktörer och civilsamhället tar ansvar.
Moa berättar att många kanske aldrig har använt en dator och känner sig rädda och osäkra inför tekniken, att göra fel och/eller att bli utsatt för bedrägerier.
– Det gäller att både informera om faror och säkerhet samtidigt som jag vill få användaren att se möjligheterna med internet. Men det är jätteroligt att se hur personen utvecklas efter lite guidning och det är verkligen uppskattat av både mig och de som vill ha hjälp, säger Moa Stigsdotter.
Pia Carlsson har ändrat på några figurer och Moa gör sig redo med kameran för att slutföra filmningen.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS