ANNONS

Anna Höglund, barn- och ungdomsbibliotekarie, är en av de som ansvarar för pop up-biblioteket i Säterdalen, den 22-23 juni.
Foto: Pär Sönnert

Biblioteket flyttar till Säterdalen i två dagar: “Mer tillgängligt”

SÄTER Under två dagar flyttar delar av Säters bibliotek ner till Säterdalen där det öppnar ett så kallat pop-up-bibliotek. “Jag tror att det är första gången vi gör detta”, säger Anna Höglund, barn- och ungdomsbibliotekarie.

Den 22 och 23 juni öppnar det tillfälliga pop-up-biblioteket i Säterdalen.
– Vi kommer att ha med en del böcker samt saker från vårt Fixotek, där man kan låna saker att pyssla eller bygga med, berättar Anna Höglund.

Hon och kollegan Johanna Ekberg, som jobbar på biblioteksfilialen i Stora Skedvi, ansvarar för pop-up-biblioteket. Till hjälp har de även ett par sommarjobbare som jobbar på biblioteket i två veckor.
– De har förberett en diktvandring där ungdomarna först väljer ut dikter som skrivs ut och ramas in. Sedan ska de sättas vid en av vandringlederna, från Ljusterbro och till Norddalen – bland annat till Kärleksudden. Det blir mellan 10 och 15 dikter, säger kultursamordnaren Therese Nylén.

Genom att tillfälligt flytta till Säterdalen hoppas bibliotekspersonalen att nå ut till barn och deras föräldrar.
– Vi tar med både barnböcker, ungdomsböcker och böcker till de vuxna som de kan låna. Det blir mer tillgängligt, säger Anna Höglund.

Har ni gjort detta tidigare?
– Jag har bara jobbat här sedan i januari men jag tror att det är första gången som vi har pop-up i Säterdalen. Det går ju att göra detta på fler ställen, vi kan “poppa upp” lite varstans, säger Anna Höglund.

I samband med pop-up-biblioteket inleds även sommarprojektet Sommarboken.
– Barn som deltar i detta får gärna läsa böcker under sommaren och komma till biblioteket och ge boktips till andra barn. De som är med i Sommarboken får ett kit med en bok och andra roliga saker. Sedan har vi en fysisk träff på biblioteket i augusti där vi fikar och pratar om böcker, säger Anna Höglund.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS