ANNONS

Eva Grönoset och Karoline Lund konstaterar jordnära inslag och generösa åldersspann som frekventa inslag i sommarens dammode.
Foto: Sonny Jonasson

Bekvämlighet möter jordnära färger i sommargarderoben

FALUN/DALARNA. Sol ute, sol inne, sol utan jacka, sol i linne? Ja, om vädergudarna visar vänlighet. Fram träder sommarens mjukare, mildare material och modemanér. Meriterade klädkrafter guidar nu i djungeln av sommarmode för damer yngre, äldre och mittemellan. – Flertalet av nu trendande plagg passar många åldrar, det är snarare en fråga om hur man bär dem, berättar branschkunniga Eva Grönoset.

Att vinterns lager på lager nu läggs på hyllan välkomnas av många med sommartider och soliga semesterseanser i sikte.
Dunjackor, dufflar och tjorviga kängor kryper in i garderoben.
Vikten av kläder blir aningen mindre, både bildligt och bokstavligt.
Kanske också att den individuella stilen bär bekvämlighetens förtecken – men där en önskan om elegans och ekiperingsmässiga utropstecken samtidigt smyger i kulisserna kring rubb och stubb i klädskrubb.
Eva Grönoset och Karoline Lunds yrkesgärning tillägnas kläder i Kappahls regi, och närmare bestämt i centrala Faluns butiksborg känd som Bergströms galleria.

Duon äger känsla och kännedom för mönster, material och trender i fråga om årets modesvep riktat till kvinnor.
– Ja, vi ser många exempel där funktion och finess går hand i hand, berättar Eva.
Och utvecklar:
– Bekvämligheten är i naturligt fokus, då många av de plagg vi erbjuder ska kunna bäras till vardags och ändå kunna ge en lite piffigare känsla.
Plaggen som nu sätter prägel på butiksinteriören snackar alltså både bas och bjärta kontraster. Balans möter detaljsäkra småbryt, och i den enorma uppsjö av kollektioner och därefter anpassad utformning kan Eva och Karoline konstatera vissa återkommande inslag.
– Det är mycket linnen och oversizeskjortor. Flertalet av nu trendande plagg passar många åldrar, det är snarare en fråga om hur man bär dem.

Eva åskådliggör gällande metod:
– Man kan till exempel tänka sig att en till åldern mogen kvinna har en oversizeskjorta hängande utanpå, medan en ung kvinna kanske väljer att knyta upp samma plagg.
Hon vänder sedan ett tränat öga mot en palett som för 2021 bär förhållandevis sobra drag, men där utrymme lämnas för grälla fanfarer.
– Just i år ges ganska stort utrymme för lite mer jordnära tendenser, och vi ser därav en hel del beige och aprikos kulörer.
Sommarens mer ystra uttryck får också de regelbunden uppmärksamhet i form av färg, där tradition möter effekt.
– Även om det överlag inte är så mycket explosiva färger i år, så förekommer absolut starkare färgklickar både här och där.
– Och när det gäller sommarmode dyker det alltid upp varianter av blommigt och bladigt.

Vad som av Karoline och Eva också kan klargöras är ett i högre grad framträdande miljötänk.
En medvetenhet som i deras vy över branschen som sådan kan skönjas i tämligen breda perspektiv.
Eva Grönoset:
– Vi ser en ökad miljömedvetenhet. Bland annat via mer hållbara metoder och mer återanvändning av material. Det här märks i hela kedjan, från producent till butik, upplyser hon.
I symbios med kollegan Karoline kan hon i livsbejakande tongångar också tyda tecken på varmare tider för butiksbesökarna.
Där potentiellt många känt av tyngre tider och hopp om ljusare sådana nu nalkas.

I en av pandemiförsiktighet bitvis präglad butiksmiljö anar duon en gryende glädje som motpol till kyla och sjukdom.
– Ja, det märks att många inte varit ute och handlat på kanske ett helt år, till följd av både pandemi och vinterdvala.
– Nu är det många som förnyar sig lite, vilket är roligt att se. Man kan ana vårkänslor i både kunder och klädesplagg, skrattar Eva Grönoset och Karoline Lund.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS