ANNONS

Bekämpar ishalkan med sandleveranser

Sand delas ut vid olika ställen i kommunen av Väderbacken Allservice. – Vi kör ut tre gånger i veckan, men nu när det är halt kör vi ut en extra dag, berättar Gunnar Söderberg.

Sanden är fint paketerad i små bruna påsar. Dessa stuvas i större lådor för att de lättare ska kunna hanteras.
Gunnar Söderberg och Gunnar Peterson bär ut påsarna till olika utlämningsställen i kommunen, som till exempel Ica, Fridhems blommor, Konsum, Sibylla i Smedjebacken och på ställen i Söderbärke. Där kan sedan allmänheten hämta påsar i de utställda lådorna, och det kan behövas när halkan slår till.

Meteorologiska institutet varnade för farligt hala vägytor. Halkolyckor orsakar årligen tusentals höftfrakturer, i synnerhet bland personer över 70 år. Äldre personer behöver dock inte bli fångar i sina hem under vintern. Som hjälpmedel passar till exempel en trehjulig elmoped eller så finns det billigare alternativ som halkskydd.
Halkskydd är effektivast på is eller hårdpackad snö. Halkskydd och broddar finns i många olika modeller. Det finns halkskydd som täcker hela foten, hälen eller bara framfoten. Skydd under hälen är effektivast, det visar en undersökning från Luleå tekniska universitet.

Promenera med kortare steg än normalt, böj knäna litegrann, och luta dig en aning framåt. Försök gå så att hela sulan kommer i kontakt med marken.
Vintrarna växlar allt oftare mellan varma och kalla perioder vilket märks tydligt i form av allt halare gångvägar.
Enligt ATH-undersökningen, som Institutet för hälsa och välfärd i Finland låtit göra, faller i medeltal var tredje äldre person minst en gång per år, och omkring 7 500 får höftfrakturer. Enligt undersökningen kan endast hälften av dem som har fyllt 75 år röra sig utomhus på vintern.

Rädsla för att falla och råka ut för långa sjukhusvistelser till följd av ett fall gör därmed att tiotusentals personer blir fångar inomhus under vintern, skriver scandelectric.com i ett pressmeddelande.
Aktiv rörelse är det bästa sättet att förebygga alla typer av fall och även annars upprätthålla hälsan. Under vintern minskar dock den aktiva rörelsen betydligt hos de flesta äldre.

Meteorologiska institutets vädermeddelanden kan hjälpa genom att förutse halka. När det gäller förebyggande hjälper det även mycket att utveckla balansen. Förutom en stark bålmuskulatur förbättras balansen även av många olika motionsformer, såsom dans och tai chi.
I Ludvika kan sanden hämtas vid Gatukontoret (Gata Park) på Gonäsvägen 17, där orange skyltar visar vägen till gruset.

Sandningssand för privatpersoner finns att hämta vid gatukontoret på Gonäsvägen 17 i Ludvika, platsen är skyltad med orangeskylt. Foto: Veronica Rigtorp
Sandningssand för privatpersoner finns att hämta vid gatukontoret på Gonäsvägen 17 i Ludvika, platsen är skyltad med orangeskylt. Foto: Veronica Rigtorp.
Gunnar Peterson och Gunnar Söderberg, från Väderbackens All-tjänst levererar sandpåsar till på flera ställen i kommunen för allmänheten att hämta. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS