Basindustrin välkomnar ny väg in

Basindustrin i Avesta, bland annat Stora Enso Fors, välkomnar de nya vägar in som öppnats för industrielektriker. Foto: Arkiv
Foto:
AVESTA. Basindustrin i Avesta välkomnar de nya vägar in som öppnats för industrielektriker

Ett helt nytt utbildningspaket för installationselektriker som vill omskola sig till industrielektriker har startats och behörigheten på gymnasieskolans elprogram har breddats.
– Industrielektriker är ett allmänt omvittnat bristyrke och därför behövs en större insats. Vår samverkan med berörda parter har fallit väl ut och vi kan nu presentera två nya rekryteringsvägar, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.
En första insats gjordes tidigare i höst då parterna tillsammans med företagen genomförde informationsträffar i bland annat Avesta.
– För oss är det självklart att engagera oss i den här utbildningen, vi har ett kontinuerligt behov av industrielektriker, dessutom är det roligt att samverka med utbildningen, säger Jan Björklund på Stora Enso Fors utanför Avesta.
Madeleine Olivemark på Outokumpu i Avesta håller med:
– Det är avgörande för oss att få in ny kompetens, inte minst inom drift och underhåll. Den tid vi lägger ned på att engagera oss i utbildningen får vi på sikt igen många gånger om.
Skolledningen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta anser att företagens med- och påverkan i utbildningen är den viktigaste anledningen till att man nu har fulla klasser på alla yrkesprogram.
– Samverkan med företagen är A och O, utan deras engagemang hade vi aldrig kunnat vända antagningsläget och få de siffror vi har idag, säger gymnasiechefen Rolf Engman i pressmeddelandet från i Industriarbetsgivarna
Tillsammans med Installatörsföretagens utbildningsbolag INSU har Industriarbetsgivarna tagit fram ett utbildningspaket i syfte att omskola installatörselektriker till industrielektriker.
Den andra vägen in är ETG-gymnasiet för elever som går på gymnasiets elprogram kommer att kunna få alla behörigheter genom att gå inriktning mot industrielektriker/automation, något som inte gick tidigare.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v5

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA/BORLÄNGE. Många hängivna kvinnor och män som arbetar målmedvetet för att utveckla sina företag fick pris för sina insatser vid Stjärngalan på Galaxen i Borlänge.
LUDVIKA. Det gick att höra en knappnål falla. Så tyst var det i Högbergskolans aula när Filip Reineby föreläste om mobbningen som nästan tog hans liv.
Omöjligt uppdrag? Nej, inte för Abdullah Fani som i höstas öppnade Café Orkidé ett stenkast från klassiska Elsa Anderssons konditori i Norberg.