ANNONS

Curt Peleback, Gunnar Eriksson, Majlis Eriksson och Mona Ekholm är fyra av de aktiva inom Borlänge Barnensdagsförening. Föreningen är i stort behov av nya ideella krafter.
Foto: Pär Sönnert

Barnensdagsföreningen behöver bli fler

BORLÄNGE Borlänge Barnensdagsförening behöver fler ideella krafter. Annars är det oklart hur länge de aktiva orkar hålla på att driva föreningen.

På grund av att de ideella krafterna har minskat inom Borlänge Barnensdagsförening så tvingas föreningen ställa in höstens Barnens Dags-tåg.
– Men själva Barnens Dags-firandet blir av som vanligt, i Liljeqvistska parken. Det är tåget som vi måste stryka. Vi mäktar helt enkelt inte med att arrangera tåget, säger Gunnar Eriksson.

Liksom många andra föreningar brottas Barnensdagsföreningen med problemet med att få fler människor att engagera sig. Dessutom märker man av en annan attityd.
– Det blir allt svårare att få folk att ställa upp ideellt. Om man ställer frågan så svarar folk “Vad får jag för det då?”. Men vi kan ju inte börja betala folk, då har vi hamnat utanför syftet med föreningen, säger Gunnar Eriksson.

I dagsläget har föreningen ett tiotal aktiva medlemmar.
– Men då är nästan hälften av oss aktiva över 70 år. Vi orkar ju inte hålla på med detta hur länge som helst. Det vore väldigt tråkigt om föreningen skulle dö ut, säger Gunnar Eriksson.

Vad tror ni det beror på att det är så svårt att få folk att ställa upp ideellt?
– Folk är så upptagna. Och sedan tror jag att mobiltelefonerna är en bidragande faktor. De gör att folk blir ännu mer upptagna, samtidigt som de måste vara tillgängliga dygnet runt, säger Gunnar Eriksson.
– Det ideella har försvunnit. Föräldrarna engagerar sig i föreningar som de har sina barn med, men när barnen slutar så slutar föräldrarna också, säger Curt Peleback.

De betonar att ideellt arbete blir lättare ju fler man är.
– Om man är många så blir det ju mindre att göra för var och en, säger Curt Peleback.
Därför vädjar föreningen nu till fler att engagera sig i föreningen.
– Vi behöver få in nytt blod, gärna yngre än vi som är 70+. Vi har mycket aktiviteter i föreningen, bland annat Scen- och showskolan som alltid är lyckad, men vi måste bli fler, säger Gunnar Eriksson.

Den som vill engagera sig i Borlänge Barnensdagsföreningen kan kontakta föreningens ordförande Gunnar Eriksson på telefon 070-626 46 10 eller via mejl till gunnar.eriksson@barnensdag.w.se.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 30 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS